Румен Петков беше избран за лидер на АБВ

Бившият вътрешен министър замени досегашния председател Константин Проданов

Румен Петков беше избран за лидер на АБВ

Бившият вътрешен министър Румен Петков беше избран за лидер на основаната от президента Георги Първанов партия АБВ. Това стана на третия национален конгрес на формацията, който се проведе в София.

Други кандидати за поста нямаше и бившият вътрешен министър от кабинета "Станишев" получи подкрепата на 579 от общо 591 делегати на форума. Против бяха трима, а девет се въздържаха.

За предстоящата смяна на партийният водач стана ясно още от речта на доскорошния ѝ председател Константин Проданов.

"Настоящият конгрес на АБВ предоставя възможност за пренареждане и обновление на лидерския екип включително на ниво председател.Необходим ни е  нов стил на поведение, по-радикално, по-настъпателно, с акцент повече върху политическото и националното говорене." Това зави Проданов по време на конгреса пред делегатите.

"АБВ трябва да промени тактиката. Да имаме ясни цели и твърди позиции, които да отстояваме категорично. Време е за битка!", призова Георги Първанов.

Той посочи, че АБВ няма  да се откаже от битката за промяна на политическия модел на България. "Промяната важи както по отношение на правилата за регистрация на партиите и тяхното финансиране, така и за въвеждането на смесена избирателна система. Не предлагаме и популистко свиване на субсидиите на партиите, но някакво ограничение трябва да има. Предлагаме да се направи и административна реформа с пълен преглед на състоянието на администрацията. Всичко това трябва да го поставим много силно и категорично, и да  го финализираме в един момент чрез изработването на нова Конституция", каза Първанов.

Той призова конгреса на АБВ да даде мандат на ръководството на партията за  активни преговори със сродни политически формации за създаването та нова коалиция.

"Днес ние от АБВ подаваме своята ръка не от слабост, а за единна сила. Какъвто и да е отговорът на другите централи, ние ще бъдем активен фактор и катализатор на единението между партиите в левия център, и родолюбивото пространство. Това ново обединение може да има краткосрочни тактически цели, но и по-дълъг хоризонт. Трябва да покажем, че ще работим с всички, които имат готовността, волята, характера и капацитета да променяме заедно страната ни. Време е да  проведем своята битка за България, за Отечеството, за всички българи, където и да са те. За всеки един наш сънародник. Нека битката започне сега", призова Георги Първанов.   

Според него отмяната на мораториума върху проекта "Белене" е заслуга на АБВ.Първанов напомни, че парламентарната група на партията е настоявала за това в миналото Народно събрание.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?