Румен Петков c воля за борба срещу изборната търговия

Купуването на гласове по време на избори не е ново явление, но българската държава за първи път подхожда в борбата срещу него с ясна политическа воля и стратегия, констатира във вторник вътрешният министър Румен Петков. 

В нощта на изборите той не пропусна да отбележи броя на „профилактираните” купувачи на гласове в традиционно червените градове Перник и Благоевград. Пернишките социалисти вече са подготвили жалбите си до съда, с които съобщават за „тревожния феномен”, както го определи премиера Станишев.

Вътрешният министър обаче продължава да мълчи по въпроса за „изборния туризъм”, който от една страна бе оправдан с конституционното право на изселниците да гласуват, но от друга бе публично финансиран от ДПС. Въпреки демонстрираната незаинтересованост на вътрешния министър, а и на премиера Станишев, електронни и печатни медии в надпревара показваха как изселниците минават през местните щабове на ДПС, за да получат парите си за пътуването.

От друга страна поведението на министъра може да се приеме за напълно нормално, тъй като той заяви, че „с темата за изборния туризъм се спекулира и да се говори, че туризмът е решил вота в Кърджали и областта, е пресилено и невярно”.    

Въпреки че засега няма изгледи приетият наскоро закон срещу изборната търговия да се стовари с цялата си сила върху някого, МВР продължава да „проверява обстойно всички известни случаи”, стана ясно от думите на Петков, който отново заговори за „чувствителността на гражданите и цялото общество”.

С добре познатото уверение, че „ще бъдем безкомпромисни” както сега, така и при балотажа, Петков обяви, че се проверяват случаи в Перник, Благоевград, Сливен, Балчик, Южното Черноморие. Вземат се всички адекватни мерки, за да се противопоставим, каза той.

Споделяне

Още от България