Румен Петков: Груба грешка е, че шефът на ДАНС не е съгласуван с партньорските служби

Румен Петков: Груба грешка е, че шефът на ДАНС не е съгласуван с партньорските служби

Груба грешка е, че кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС не е била съгласувана с партньорските служби, коментира в неделя пред агенция “Фокус“ Румен Петков от БСП и бивш вътрешен министър. Преди това пред Дарик радио той поиска оставката на лидера на БСП Сергей Станишев заради това, че е написнал парламентраната група на БСП и премиера Пламен Орешарски да подкрепят назначението на Пеевски, с което създал екстремна ситуация и в страната, и в социалистическата партия.

 

По думите на Петков реакциите на френския и британския посланик на избора на Пеевски за шеф на ДАНС са повече от ясни.

 

“Аз съм участвал в такъв тип консултации и разговори. По никой начин никой не се опитва да се намесва във вътрешните ни работи, но това е изключително чувствителна материя и за партньорите е от първостепенна важност с кого ще работят. Реакцията на двамата посланици дойде след декларациите на г-н Станишев и на други господа, че е имало съгласуване и че Делян Пеевски е получил категоричната подкрепа. Не разбирам защо се прави всичко това. То е и за сметка на самия Пеевски. То е за сметка освен на социалистическата партия, и на България”, каза Румен Петков.

 

Той също застана зад изказваното втори ден от различни политици и политолози мнение, че след подадената оставка на Пеевски в Народното събрание трябва да се състои сериозен дебат с няколко кандидатури за поста, които да представят и развият платформите си за работа в ДАНС като очертаят и технологията на взаимодействието с партньорските служби от гледна точка на новите законови функции, които са възложени на агенцията.

 

“Един такъв дебат би успокоил и обществото, и службата – Агенцията за национална сигурност на първо място, но ще вдъхне и у партньорските служби самочувствието, че наистина имат в лицето на Република България един партньор, който подхожда максимално отговорно към взимането на такива ключови решения”, смята Румен Петков.

 

Пред Дарик радио той заяви, че “трябва да съхраним Пламен Орешарски, очевидно той е взел решение за предложението на Делян Пеевски и под натиска на Станишев".

Споделяне

Още от България