Румен Петков и Борис Велчев ще говорят с Фратини в Брюксел

Министърът на вътрешните работи Румен Петков и главният прокурор Борис Велчев ще заминат в понеделник на двудневна визита в Брюксел. Както съобщава правителствената пресслужба, там те ще разговарят с еврокомисаря по правосъдието и вътрешния ред Франко Фратини, за да го запознаят с хода на разследването по делото "Топлофикация", както и със събитията през последните дни.

Под “събитията от последните дни” вероятно се има предвид скандалът, избухнал между шефа на следствието Ангел Александров и министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и свързани с тях лица, взаимно обвиняващи се за корупция, заплахи и изнудване. Поради тази причина Александров и Овчаров са в отпуск, а двама зам.-министри бяха уволнени.

В началото на седмицата Велчев и Петков изпратиха писмо до ЕК с предложение да изпрати евроексперт за разследването на скандала и делото за столичното парно, покрай което се завихри той. От Брюксел казаха, че подготвят отговор, но реакциите към този момент са доста резервирани, тъй като ЕК явно не желае да поема отговорност за разследването на българските власти и резултатите от него, а очаква да оцени свършеното.

На срещата с Фратини ще присъства и Катрин Дей, генерален секретар на ЕК. На разговора ще бъде обсъден и напредъкът на България по глава “Правосъдие и вътрешен ред” преди мониторинговия доклад на ЕК през юни.

През февруари по време на посещението си в София комисар Фратини даде висока оценка за работата на министър Румен Петков. Впоследствие той бе критикуван в Брюксел за ски-ваканцията си на Боровец по време на същата визита и затова, че се сближил прекалено с властите в страните, които трябва да наблюдава и контролира.

Покрай мегаскандала, който избухна в последните дни, Румен Петков опроверга без да е питан конкретно за Фратини, свързването на еврокомисаря със загадъчни снимки от Боровец. В Брюксел също казаха, че не знаят за никакви снимки на Фратини.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?