Румен Петков изненада Комисията по досиетата с изказване от нейно име

Румен Петков изненада Комисията по досиетата с изказване от нейно име

Вътрешният министър Румен Петков изрази загриженост, че няма да стигне времето кандидатите за местната власт да бъдат проверени за принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност.

“Този въпрос е много важен и поставя пред Народното събрание необходимостта да се помисли за срока за регистрацията на кандидатите”, коментира Петков в сряда по време на посещението си в Стара Загора.  Очакват се между 40 и 60 хил. кандидати.     

“Няма такава опасност. Комисията доказа, че може да се справя в екстремни ситуации и ако трябва, ще работим денонощно”, заяви по този повод председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов пред Mediapool.

“Трябва да кажа съвършено ясно, че едномесечният срок няма да бъде достатъчен нито на комисията, нито на органите на МВР. Със същата сила това засяга и другите звена – разузнаването и Министерството на отбраната”, предупреди вътрешният министър.

Евтим Костадинов остана крайно учуден от това изявление. “Надявам се до 18 август картотеките да са ни предадени и ние да разполагаме с тях”, каза той и добави, че ако министърът има “друга идея”, той не може да я коментира.

Всички държавни институции, които споменава Румен Петков, нямат друго задължение по отношение на проверките, освен до 18 август да предадат архивите си на Комисията по досиетата, от чиито компетенции е да установява принадлежност към ДС. Указаният със закона срок е доста преди регистрацията за местните избори, които трябва да се проведат през октомври. 

Законът предвижда наказателно преследване и солидна глоба за ръководителите на ведомствата, отказали да предадат архивите до 18 август. 

Евтим Костадинов обясни, че списъкът с подлежащите на проверка кандидат-кметове и общински съветници ще намалее, тъй като от него ще излязат лицата, родени след 1973 г.

Освен това политическите партии имат възможност да проверят хората, които смятат да издигат, още преди регистрацията на листите в ЦИК. Това става с молба до комисията, припомни Костадинов.

Вътрешният министър изрази загрижеността си по повод проверките седмица след като народни представители алармираха, че той саботира работата на Комисията по досиетата, като бави предаването на архива на МВР. В отговор Румен Петков обяви готовността на ведомството да предаде 90 на сто от документите.

В сряда правителството отпусна на Комисията по досиетата 1.1 млн. лв, с които да работи, а нейният председател се надява, че на следващото си заседание кабинетът ще ѝ предостави дългоочакваната сградата на ул. “Врабча”.

В Стара Загора Румен Петков коментира пред журналисти и Националната агенция по сигурност (НАС), чието създаване би лансирано от премиера Станишев. Като повтори, че новата структура няма да отнеме властови правомощия от МВР, министърът отново призова тя да бъде създадена след сериозен професионален дебат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?