Румен Петков изпълни заканата си и подаде жалба срещу Симеон Дянков

Депутатът и бивш вътрешен министър Румен Петков е внесъл жалба срещу вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков в Софийската градска прокуратура. Това съобщи Петков в понеделник на пресконференция в Плевен.

Повод за завеждането на делото са, както твърди той, "клеветническите твърдения на Дянков“, че е възпрепятствал свързването на информационните системи на агенция "Митници“ и на Националната агенция за приходите (НАП) и че в качеството си на министър е закупил за МВР "туристически" хеликоптери на стойност 30 млн. евро.

В жалбата си Петков настоява прокуратурата да образува досъдебно производство за набеждаване срещу Дянков и прилага материали от медиите, отразяващи изявления на финансовия министър по темата.

"Относно закупуването на хеликоптерите, твърдението за виновност е неоснователно, прибързано и тенденциозно. Ако г-н Дянков беше направил усилие да извърши проверка, щеше да установи, че сделката не е приоритет на МВР, а за целта е сформиран специален комитет, ръководен от трима заместник-министри - на финансите, на вътрешните и на външните работи, за да изпълнят изискванията на Шенген за присъединяването ни към тази общност, и програма ФАР с цел осигуряване на външната ни граница“, посочва Петков в жалбата си.

Петков твърди още, че хеликоптерите са предвидени по тези две програми със средства от ЕС като част от задължителна програма. Договарянето е осъществено под ръководството на Иванина Белева, директор на дирекция "Централно звено за финансиране и договаряне“ в Министерството на финансите. За закупуването на хеликоптерите МВР не е имало ресурс, предвиден в бюджета, затова и не можело да се твърди за причинена щета на МВР, което Петков е ръководел.

По думите му хеликоптерите не са договаряни по времето на неговото министерстване, а на съпартиеца му Михаил Миков.

Офертите са отворени след освобождаването му от този пост през април 2008 г.

По отношение на компютърната необвързаност на митниците и НАП, Петков заявява, че вътрешният министър няма правомощия, с които да регулира тези структури.

По думите му изявленията на Дянков "накърняват не само неговия авторитет и достойнство на народен представител, но и се уронва престижът на страната, умишлено се цели създаване на недоверие от международните ни партньори и се внушава нестабилност за общественото, политическото и икономическото развитие на страната“.

Петков заяви пред медиите, че се надява Дянков да получи това, "което всеки един клеветник и лъжец заслужава".

Споделяне

Още от България