Румен Петков на спешна среща с Кадафи

Либийският лидер Муамар Кадафи е извикал на спешна среща министъра на вътрешните работи Румен Петков, заедно с други участници в конференцията на вътрешните министри на страните на Европейския и Африканския съюзи по въпросите на миграцията и развитието.

Министър Петков в момента е на посещение в Либия. Срещата на Кадафи с вътрешните министри от  Европейския и Африканския съюзи не е била предвидена в програмата.

По-рано в сряда вътрешният министър занесе лекарства и книги на медицинските сестри в затвора „Джудейда”.

Румен Петков се е интересувал за грижите за здравословното състояние на сестрите, още повече че Снежана е със счупен крак. Той е получил уверенията на затворническите власти и на Съдебна полиция, че се полагат грижи за бита и здравето на сънародничките ни.

Българките са изпратили много поздрави на България и са си пожелали “до виждане” в родината. Министър Петков ги е информирал за изключителните усилия, които България полага за съдбата на либийските деца и е изразил надежда, че те ще бъдат оценени от либийска страна.

По-рано през деня Петков разговаря с либийския си колега Салех Раджаб ал Мисмари. В рамките на разговора между двамата ръководители на вътрешните ведомства е поставен и въпросът за взаимоотношенията между двете страни, произтичащи по-конкретно от ситуацията с българските медицински сестри, съобщиха от МВР.

"Ние очертахме нашето виждане по въпроса, от страна на министър Ал Мисмари прозвуча надеждата, че ще се стигне до достатъчно справедливо, балансирано и съответстващо на интересите на двете страни решение", е заявил министър Петков. По думите му се усеща разбирането както на хуманитарния проблем, така и за решение, което ще позволи динамизиране на отношенията между България и Либия. “Прозвуча достатъчно ясно, че решение трябва да бъде намерено в приемлив период от време", е казал още Румен Петков.

Ал Мисмари изрично е подчертал, че първата среща, която се провежда в хода на конференцията, е с българския му колега и българската делегация.

Петков е поканил Ал Мисмари на посещение в България и той е приел визитата.

Споделяне

Още от България