Румен Петков: Натискът срещу "Емко" ще удари ВМЗ и "Аркус", а "Кинтекс" може да фалира

Румен Петков: Натискът срещу "Емко" ще удари ВМЗ и "Аркус", а "Кинтекс" може да фалира

Отнемането на лиценза на оръжейният завод "Емко" е удар срещу военнопромишления комплекс (ВПК) на България, заяви политикът от АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков по повод взривоопасно нарастващото напрежение около частните оръжейни заводи "Емко" и "Дунарит". Той прогнозира, че отнетият за шест месеца лиценз за търговия с боеприпаси на "Емко" ще доведе до спиране на работата на ВМЗ - Сопот и "Аркус", а "Кинтекс" може да фалира.

"Емко" е със спрян лиценз за 6 месеца. Другото дружество, взето на мушка от държавата - "Дунарит" - е пред отнемане на лиценза заради процедурни хватки с вписването на новото ръководство на предприятието. Двете компании са собственост на бизнесмена Емилиян Гебрев. Той и директорите на двете дружества са с повдигнати обвинения от специализираната прокуратура за организирана престъпна група.

Ако външнотърговският лиценз на "Емко" не бъде върнат, "Вазовските машиностроителни заводи" (ВМЗ Сопот) ще спрат работа, предупреди Румен Петков на пресконференция в Пловдив. Във ВМЗ работят над 4000 души при средна работна заплата от 950 лв., по данни на дружеството.

Производството на ВМЗ и на частната оръжейна фирма "Аркус" в Лясковец зависи от доставките на "стратегическо гориво" от "Емко", обясни Петков. По думите му това "гориво", с което се изстрелват снарядите, се произвежда в Сърбия и се доставя в България от "Емко", които са единственият лицензиран доставчик.

"Емко" работи по много голям международен договор и изпълнението му зависи от плащанията на чуждестранния партньор – произведената продукция се изнася, когато се извършат тези плащания, каза Румен Петков.

По думите му, ударът по военнопромишления комплекс, освен ВМЗ Сопот и "Аркус", ще засегне и държавната фирма "Кинтекс" и може да доведе до нейната ликвидация.

Оръжейният търговец "Кинтекс" има договор за 25 милиона долара с "Дунарит" в Русе, а договорите на "Емко" с ВМЗ-Сопот и "Аркус", чиято продукция е за износ в Индия и Алжир, са за повече от 200 млн. долара, каза Петков.

Според него това е "целенасочен удар на ГЕРБ по военнопромишления комплекс, който може да го срине". Петков смята, че всяко правителство на ГЕРБ прави опити да удари ВПК и припомни, че преди две години по същия начин беше подходено с отнемането на лиценза на "Дунарит". Сега се подхожда по-още по брутален начин, каза Румен Петков.

Той поясни, че на заседание на Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет на 25 юли е обсъждано отнемането на лиценза на "Емко" и "Дунарит".

След седмица на друго заседание, в отсъствието на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и на секретаря на междуведомствения съвет ген. Аню Ангелов, в Министерството на икономиката е легализирано решението за отнемането на лицензите за външна търговия на "Емко" и за вътрешна търговия, производство и транспорт на "Емко" и на "Дунарит". След остра реакция от страна на АБВ вътрешните лицензи са върнати, каза Румен Петков.

Той заяви още, че "Емко" са отстранили установените нередности от служба КОС на МВР, които бяха изтъкнати от министъра на икономиката Емил Караниколов като аргумент за спирането на лиценза. По думите му министърът прави "нелепи внушения" с изказванията си в понеделник, че ръководството на предприятието накарало работниците да излязат и да протестират. Караниколов дори благодари на тези работници, които признали, че има нарушения в "Емко".

Румен Петков даде друга гледна точка на събитията и заяви, че работниците в русенския завод "Дунарит" и в Трявна са излезли да защитят хляба си, защото са убедени, че предприятията, в които работят, отговарят на всички критерии.

В понеделник около 400 работници от "Емко" се опитаха да блокират Прохода на Републиката притеснени, че ще останат без работа. Десетина дни по-рано протестираха и работещите в "Дунарит" по същия повод.

С отнемането на лиценза за 6 месеца на "Емко" гарантираме сигурността на работниците и на населението в региона на Трявна, каза Караниколов на извънреден брифинг в понеделник.

Отговорен и виновен за целия този ажиотаж е министър-председателят Бойко Борисов, каза Румен Петков. Ако той иска да покаже, че няма нищо общо с безумията на вътрешния и икономическия си министър, нека да ги уволни веднага, призова той.

За него е необяснимо и мълчанието на парламентарно представените политически сили. Той отбеляза, че не е случайно, че това става във време на парламентарна ваканция и когато главният прокурор и институциите са в отпуск.

Румен Петков не спомена името на депутата от ДПС Делян Пеевски, който във вторник официално обяви, че няма интерес и нищо общо с дружества от военната индустрия.

Споделяне

Още по темата

Още от България