Румен Петков “не е приятел с Маджо и не носи бели чорапи”

Румен Петков “не е приятел с Маджо и не носи бели чорапи”

Министърът на вътрешните работи Румен Петков определи като лъжа твърдението, че е приятел със знаковата фигура от групировката СИК Младен Михалев – Маджо. Това според него било толкова вярно, колкото и написаното в столичен вестник, че “носи бели чорапи”.

Тези уверения Петков даде в сряда, след заседанието на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, пред която трябваше да обясни престараването на МВР с охраната на Маджо, когато той се яви като свидетел по дело в Съдебната палата.

Освен битовото признание за чорапите и косвеното отрицание на думите на Волен Сидеров, че трибуквието МВР означава “Маджо вика Румен”, министърът говори за скандала “Овчаров-Александров”. Той подчерта, че министърът на икономиката и енергетиката в оставка Овчаров и уволнената му вече заместничка Корнелия Нинова никога не са били обект на службите в МВР и по тях “не е работено”. 

Вътрешният министър няма обяснение на скандала и в качеството си на член на социалистическата партия увери, че МВР няма нищо общо с него. 

МВР няма отношение към изтичането на стенограми

Петков няколко пъти повтори пред журналисти, че МВР няма отношение към изтичането в пресата на стенограми от специалните разузнавателни средства (СРС) по аферата, включително с подслушвани разговори на Нинова. Той косвено прехвърли отговорността за това върху прокуратурата с обяснението, че СРС-тата се предоставят на заявителя им (прокурор Божидар Джамбазов). Петков счита, че и до ден днешен не е “извадено нещо срещу Овчаров”.

Той допълни, че МВР се интересува от това как е изтекла информацията и отхвърли твърдението, че е писал доклад до премиера по аферата.

Депутатът от ДСБ и бивш шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов заяви, че по време на заседанието Румен Петков изтъкнал, че МВР нямало основание да се занимава с изтичането на информация. Атанасов допълни, че именно Национална служба "Сигурност" трябва да следи дали има изтичане на информация от специални разузнавателни средства.

Все повече се съмнявам, че информацията е изтекла именно от МВР, допълни още Атанасов.

Вътрешният министър бе изслушан от ресорните депутати за безпрецедентните мерки за сигурност в съдебната палата при свидетелстването на Младен Михалев – Маджо по делото за убийството на Милчо Бонев – Бай Миле. Струпването на полицаи, осигуреният от МВР автомобил и ескорт на Маджо, бяха обяснени с анонимен сигнал, че важен свидетел може да бъде ликвидиран през един от трите дни, в които продължава съдебното заседание.

Нови лица в сюжета с анонимката

От думите на Петков пред журналистите за пореден път стана ясно, че даваните от неговото и от правосъдното министерство обяснения по въпроса се променят с всеки изминал ден и са напълно противоречиви.

Първоначално се говореше за подготвян терористичен акт срещу защитен свидетел. Оказа се обаче, че такъв не е трябвало да се явява по дело на въпросните дати. След това полицейските мерки бяха обяснени със сигурността на магистратите, а 20 дни по-късно дойде и признанието, че е пазен именно Маджо, без да има статут на защитен свидетел.

В сряда се появи и ново мистично действащо лице –  втори свидетел, заради когото не малка част от софийската полиция била вдигната на крак в бойна готовност. Министърът обаче не уточни за кого става дума и как от анонимката са се ориентирали кой е първи и кой втори свидетел. 

Петков отрече твърдението на вътрешнопартийния си опонент Татяна Дончева, че височайшият свидетел Маджо е дошъл в “храма на Темида” с кола на МВР. Вътрешното ведомство и служителите му, издържани с парите на данъкоплатците, само обезпечавали трасетата, по които Маджо преминал. Това било предмет на разработка, предвидена в специалния план за действие. Такива са били обясненията на Петков пред депутатите. Чутото от министъра е дало повод и за въпроса записано ли е в плана на МВР “кога Маджо си мие зъбите”. 

На 17 май мерките за сигурност в Съдебната палата са били същите, както на 16 май (денят, в който Маджо бе разпитван), каза Румен Петков, независимо, че присъстващите в Съдебната палата на 17 май се увериха с очите си, че няма и следа от масираното полицейско присъствие. 

По думите на Петков това е първият случай, в който от МВР се изисква такъв тип охрана, освен това нямало време анонимният сигнал, за който депутати се съмняват, че е изфабрикуван пост фактум от МВР, да бъде проверен. Министърът заяви, че изцяло споделя мерките, които директорът на Столичната полиция Румен Стоянов е предвидил в специално разработения план, и добави, че служителите на реда не са влизали в пряк контакт с Михалев.

Румен Петков не отговори имало ли е изрична заповед, с която се забранява снимането в района на Съдебната палата, но обясни, че полицаите правилно настоявали да не бъдат снимани от фоторепортера Емил Иванов, защото ставало въпрос за специализирана полицейска операция.

Румен Петков твърдо настоя, че униформените полицаи не носят отговорност за оставената отворена врата на Съдебната палата.

Не нося  бели чорапи”

“В интерес на истината сам си простирам чорапите, жена ми е човек с много, така,  добра властова захапка. Толкова години - говоря в общи линии за около четиредесет, защото, вероятно, в първи клас съм бил с бели чорапки и аз – бели чорапи просто нямам”, заяви Румен Петков, отричайки приятелски отношения с Маджо. Избягвайки упорито и въпроса дали е обидно да се познава с него, министърът на вътрешни работи загатна, че и това може да се случи.

“Като се запозная, като се сприятеля, като опозная човека отвътре и отвънка, отстрани, отпред, отзад, тогава мога да преценявам дали е обидно”, обясни Петков и пак повтори:”Лъжа е, че  го познавам”.

Друга тема, по която Румен Петков бе призован на парламентарен контрол, бе съвместната оперативна дейност между българското МВР и Федералната служба за сигурност на Русия. Министърът заяви, че от края на март действа план за международно сътрудничество, който бил е елемент от стратегия на ЕС и политика за добросъседство. Той повтори, че руски части няма да охраняват частта на тръбопровода Бургас-Александруполис, която минава през България.

Споделяне

Още по темата

Още от България