Румен Петков не харесва бъдещия регионален министър, но хвали Цветлин Йовчев

Румен Петков, Сн: БГНЕС

Бившият вътрешен министър и бивш депутат от БСП Румен Петков не одобрява кандидатурата на Десислава Терзиева за регионален министър, но горещо защити бившия шеф на ДАНС Цветлин Йовчев за нов вътрешен министър. И двамата са свързвани с ГЕРБ, защото са заемали високи постове по време на кабинета "Борисов".

При обявяването на проектокабинета в понеделник пред Националния съвет на БСП, чийто член е Петков, мнозина от присъстващите са били критично настроени към Йовчев, но бившият МВР шеф го защити.

"Не разбирам атаките срещу него по две причини: първо, г-н Йовчев е офицер от кариерата, а в момента в МВР, с оглед всички тези трусове, деморализация, демобилизация, е нужен човек, който познава системата, и ще внуши спокойствие вътре, ще даде сигурност на състава. Второ, този човек е показал, че за него участието във властта не е самоцел, а е показал морални стойности, показал е принципи, а това е нужно повече от всякога на системата, с оглед на последните години", каза Румен Петков.

Според него Йовчев е напуснал шефския пост в ДАНС, за да съхрани "нейната чест и достойнство", както и собствената си "професионалната чест и достойнство". Петков похвали Йовчев и за начина, по който той напусна президентството – деликатно, за да съхрани държавността.

Според Румен Петков са нужни сериозни структурни промени в МВР. Освен това изрази мнение, че ако се усилят функциите и правомощията на Съвета по сигурност към МС, той ще може да замести силовия вицепремиер.

Бившият вътрешен министър Емануил Йорданов (от втория кабинет "Костов") коментира пред БНР, че е бил изненадан от кандидатурата на Цветлин Йовчев за вътрешен министър.

"Аз познавам Йовчев като добър служител на Национална служба "Сигурност" от времето, когато ръководех министерството, но все пак неговата биография през миналия мандат е изцяло свързана с ГЕРБ. В същото време мандатоносител на новото правителство е БСП. Твърди се, че БСП и ГЕРБ са несъвместими. Оказа се, че не е така", коментира Йорданов във вторник.

Цветлин Йовчев показа, че е коректен човек с цялата си дейност. Не очаквам от него интриги и злоупотреба с власт, каза Йорданов и добави: Възможно е между него и ПГ на БСП да не съществува необходимото доверие.

Според Йорданов няма причина новото правителство да не изкара мандата си, стига обаче да бъде избрано.

Междувременно Румен Петков обясни, че не харесва Терзиева, защото е работила за ГЕРБ, докато БСП имали много добре подготвени собствени кадри в сферата на европейските проекти.

"Аргументите за дамата, която се предлага за регионален министър, че притежава експертни и професионални качества, за мен не са понятни, без да я подценявам. Тя произлиза от една администрация, срещу чиито похвати и средства ние се борихме. Ние подценяваме един огромен експертен професионален потенциал, който имаме в лицето на кметове, не само настоящи, а и бивши, които са доказали себе си като управленци, които имат изключително голям потенциал. Нашите областни управители натрупаха много опит, в това число и в боравенето с евроинструменти. И да загърбим тях заради дамата от администрацията, срещу която се борехме, за мен е абсолютно непонятно", коментира Румен Петков, цитиран от БНР.

Десислава Терзиева е директор на дирекция "Стратегическо планиране" в Министерския съвет, а политическата си кариера е започнала в МРРБ по времето на Евгений Бакърджиев. По времето на НДСВ е работила в Министерския съвет и в министерството на държавната администрация, а правителството на ГЕРБ я връща в администрацията на Министерския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България