Румен Петков не отрече за още промени по върховете на МВР

Румен Петков не отрече за още промени по върховете на МВР

Министърът на вътрешните работи Румен Петков не отрече престоящи промени в ръководството на  Главната дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП), няколко часа преди публичното оповестяване на годишния ѝ отчет, който той уважи с присъствието си.

Във вторник по време на друг отчет - на Генерална дирекция на “Полиция” -министърът бе помолен да коментира появилите се в публичното пространство твърдения за смяна на шефа на ГДБОП, евентуално чрез пенсионирането му. 

“Промени в службите на МВР е имало и ще има, но когато се правят под натиск, са вредни за цялата система”, обяви Петков. Той не каза откъде идва натискът.  Направи уговорката, че когато става въпрос за ГДБОП, подобни решения не се взимат на крак. 

По-късно на въпрос на Mediapool към ръководителя на ГДБОП Ваньо Танов как вижда бъдещето си след изявлението на министъра за евентуални промени, които могат да минат и по линия на пенсионирането, отговори самият Румен Петков.

“Може ли все пак да уточня какво съм казал преди това” – попита министърът и отново повтори, че промени са правени и ще продължат да бъдат правени, “това е нормален и естествен процес. “

“Да се предпоставя разговорът на темата - веднага ли го пенсионираш човека или ще изчакаш седмица и половина – не мисля за сериозно”, каза още Петков. Според него въпросът не е актуален, а оценката му за работата на ГДБОП е много добра.

Самият Ваньо Танов не каза нищо.

Промени в Закона за МВР

Румен Петков заяви, че работна група начело с главен комисар Илия Илиев ще подготви евентуални промени в Закона за МВР и други нормативни актове, които до месец и половина да бъдат внесени в МС.

Петков поиска да се извърши и оценка на областните дирекции на МВР, тъй като през последните 17 години не е актуализиран съставът им, което води до неправилно разпределение на ресурси.

 “Изчистване” на престъпността

До две-три години предстои “изчистване” на престъпността в страната, каза по време на годишния отчет на ГДБОП ръководителят на службата Ваньо Танов. По думите му това означава, че престъпността ще се разграничи на чисто криминална и на т. нар. “бели якички” - високо образовани хора извършващи крупни икономически престъпления без да употребяват насилие и които са добре прикривани. 

Обикновено такива престъпления се извършват посредством “политически чадър”, обясни той.

Той допълни, че в момента у нас няма ясно разграничение на двата вида престъпност.

Ваньо Танов прогнозира още, че ще се увеличи фалшифицирането на български паспорти поради членството на страната в ЕС.

 Приоритети на ГДБОП

Сред основните приоритети на ГДБОП за тази година са борбата с измамите със средства от еврофондовете, корупцията, фалшивите пари,  наркотрафика и с наркоразпространението, посочи Танов.

Той подмина с мълчание и усмивка въпроса какви резултатите е постигнала службата в борбата с корупцията по високите етажи на властта.

По негови данни България вече не е сред страните, през които минава световният наркотрафик, който се отклонил през Гърция, Албания и други страни, а българските наркобосове били участници от международни картели. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?