Румен Петков не успя да осъди Юрген Рот

Румен Петков не успя да осъди Юрген Рот

Юрген Рот бе оправдан в четвъртък от съда по делото за клевета, което бе заведено срещу него от бившия вътрешен министър Румен Петков. За това бяха необходими само три заседания на районния съд. Конкретният повод за делото бе книгата на германския журналист "Новите демони", в която настоящият депутат от БСП е сочен като покровител на канали за разпространение на амфетамини.

В жалбата си до съда Румен Петков твърди още, че Рот го е наклеветил като е заявил, че бившият вътрешен министър е приятел с Маргините, разпънал е чадър в Плевен над Васил Антонов и е забранил да се разследва убийство на Людмил Конов.

Решението на съдия Драгомир Кояджиков не бе повлияно и от показанията на бившия главен секратар на МВР Валентин Петров. Той обяви, че голяма част книгата на Рот е писана под диктовката на бившия шеф на ГДБОП и сегашен шеф на митниците Ваньо Танов. Според Петров тезата на Танов, че Румен Петков е покровителствал наркоразпространението е "меко казано лъжа".

Едновременно с оправдателната присъда Кояджиков отхвърля претенциите и на двете страни по делото за възстановяване на разноски в размер на 1500 лева.

По време на делото Валентин Петров се опитваше да дискредитира Ваньо Танов, след като го обяви за главен източник на Юрген Рот. Петров заяви, че през 2006 година Танов се е срещал с Радослав Иванов – Темерута, който в края на миналата година бе обвинен за лидер на група за разпространение на наркотици, част от мрежата на Маргините.

Според Валентин Петров Танов и Темерута са си говорили за физическото отстраняване на някои от фигурите в наркоразпространението. По думите на бившия главсек Ваньо Танов се е притеснил, когато на 6 декември 2006 г. неизвестни простреляли Иванов, тъй като същия ден имал среща с него.

Бившият главен секретар на МВР описа директора на митниците като много странен човек, който "в професионално отношение е бил недостатъчно подготвен".

В същото време обаче Петров потвърди, че е имало среща между братя Галеви и Румен Петков, а причината за нея е била оперативна разработка срещу двамата дупнишки босове. Той така и не каза за какво точно е ставало дума по време на беседата между министър и заподозрени за извършване на престъпления лица.

Около 40 минути след като Валентин Петров започна да свидетелства пред съда, страните по процеса решиха, че информацията, с която той разполага, е класифицирана и съдът засекрети заседанието. Медиите не бяха допуснати да чуят и показанията на другия бивш главен секретар на МВР Илия Илиев, който бе свидетел на Юрген Рот.

В предните две заседания съдът чу от плевенския следовател Берон Кърчев показания, които потвърждават информациите за тотална корупция сред полицейските и магистратски среди в Плевен.

Кърчев разследваше убийството на Людмил Конов през 2004 година. Той допълни, че имал информация от оперативните работници в МВР, че Конов, шефът на БСП-Плевен Васил Антонов и Румен Петков са в близки отношения. Към тази приятелска група той прибави и името на националния омбудсман Гиньо Ганев.

Той заяви, че лично на него никой не му е оказвал натиск при разследването на убийството на Конов. В същото време обаче каза, че такъв натиск е оказван на оперативните работници от МВР. Той уточни, че по негова информация натискът е оказван именно от Васил Антонов. Още преди да приключи разследването оперативните работници са били уволнени.

В книгата си "Новите български демони", издадена у нас през 2008 г., Юрген Рот цитира "следователка", която заявява, че МВР по времето на Румен Петков е налагало чадър над петролния бизнес на Антонов. Същият източник на германския журналист заявява, че Конов и Антонов са били сред спонсорите на Румен Петков.

Следователят заяви, че от "своите оперативни работници" знае, че убийството на Конов е било извършено, защото е придобил "много врагове заради тоя чадър". Свидетелят знаел за прекратени дела за търговия с "фалшив петрол". Кърчев каза още, че данъчният агент, който се е опитвал да провери Людмил Конов, "три пъти е пребиван с прът".

По делото свидетелства и Алексей Петров – Трактора, обвиняем №1 по аферата "Октопод". Той бе призован, за да изясни обстоятелствата около срещата на Румен Петков с братя Галеви на басейна "Спартак". Бившият секретен сътрудник на контраразузнаването Алексей Петров заяви, че първоначално друг човек от МВР е трябвало да се срещне с дупнишките "бизнесмени", но "промените в обстоятелствата" са наложили на срещата да дойде министър Петков.

Настоящият шеф на митниците Ваньо Танов дава показания още на първото заседание по делото, но то бе засекретено. Оправдателната присъда може да бъде обжалвана в срок от 15 дни пред Софийския градски съд.

Още по темата
Още от България

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?