Румен Петков не вижда драма в изявлението на Кунева за предпазната клауза

Румен Петков не вижда драма в изявлението на Кунева за предпазната клауза

Не мисля, че изявлението на министър Кунева за възможно задействане на предпазната клауза по глава “Правосъдие и вътрешен ред” е повод за някаква драма. Това изявление не би могло да застраши с нещо тройната коалиция или правителството, заяви в четвъртък вътрешният министър Румен Петков пред журналисти в Плевен.

Като “важни и сериозни” той определи препоръките на евроекспертите за укрепване на кадровия състав на вътрешното министерство и за това, че не бива дознателският апарат да бъде сведен до 2000 души.

Има някои препоръки, които не приемам, защото считам, че или има неразбиране на съответния експерт, или ние не сме представили нещата, така както сме ги свършили, посочи Петков. Това са въпросите за светещите лампи на полицейските автомобили и патрулната дейност на полицаите.

В една част от препоръките ние работим в много по-широк аспект от този, в който ни е препоръчано, каза Румен Петков и уточни, че това се отнася за борбата с трафика на хора, наркотрафика и прането на пари.

Министърът приема изложението за Гранична полиция, “не само защото е положително, а защото там има много ценни за нас оценки за подобряване на организацията на работата”.

Според междинния доклад на евроекпертите по повод извършената парньорска проверка през февруари, нещата не изглеждат оптимистично. Специално за граничния контрол се казва, че “стратегиите, приемани от МС, са твърде закъснели с оглед подготовката за членство” и че няма цялостен план за прилагане на стратегията за интегрирано управление на границите и само една от мерките в стратегията е изпълнена.

“Направените презентации относно оценката на риска и борбата с корупцията са твърде теоретични”, се посочва в документа.

Друга констатация е, че “НСБОП има реактивно, а не проактивно поведение” спрямо престъпността. В НСБОП “идентифицираха голям брой организирани престъпни групи и даже още по-голям брой членове” на тези групи, посочва евроекспертът и добавя, че това не е достатъчно, тъй като не видял “прозрачна и солидна дейност по определяне на целите”.

Евроекспертите останали с впечатлението, че на служителите в НСБОП им липсва отдаденост и ентусиазъм към новите подходи за борба с организираната престъпност. В НСБОП изглеждали неубедени,  оправдавали се с исканията на ЕС и дори изразявали несъгласия с позицията на ЕС. 

В доклада още се посочва, че новата структура на Националната полиция, приета с новия закон на МВР, изглежда модерна и ефикасна, но се задава въпросът дали това ще помогне в борбата с организираната престъпност. Евроекспертите отбелязват, че дискусията около броя на поръчковите убийства не е важна – проблем е простият факт, че тези убийства се случват.

Споделяне

Още по темата

Още от България