Румен Петков: Недостигът на дознатели ще блокира МВР

Румен Петков: Недостигът на дознатели ще блокира МВР

Недостатъчният брой дознатели, които ще поемат разследването на 97% от престъпленията, ще блокира работата на МВР, предупреди вътрешният министър Румен Петков във вторник, десет дни преди влизането н сила на новия Наказателно-процесуален кодекс (НПК). Кодексът, приет през ноември м.г., предвижда прехвърляне на основните правомощия на следствието към дознателския апарат в МВР.

Румен Петков заяви, че от предвидените 2000 дознатели на този етап са назначени около 1 500. По думите му, задачата по поемане на всички разследвания от посочения брой дознатели може да се окаже непосилна и по този начин да се ограничат резултатите от провежданите реформи.

По време на конференция, посветена на прилагането на новия НПК, Петков каза, че намаляването на дознателите до 2000 ще “блокира работата” и ще доведе до “едно зацикляне”.

“Тези 2 000 дознатели са извоювани от мен”, обясни по-късно министърът на правосъдието Георги Петканов. Той отбеляза, че докато беше начело на МВР при предишния кабинет, е назначил 1 300 – 1 400 щатни дознатели. Той подчерта, че става дума за хора, на които дознанието е предмет на дейност, а не “както беше досега – оперативни работници, катаджии, инспектори, да вършат междувременно и дознателска дейност.”

Оперативните служби ще водят дознания срещу неизвестен извършител и ще бъдат паралелни както досега, обясни Петканов.

Вътрешният министър Румен Петков преди това каза, че решението всяко едно разследване да бъде ограничено в срок от две години, не е най-доброто за България, защото разкриването на някои от организираните престъпления може да изисква повече време.

Забраната дознателите да се явяват като свидетели в съда също е недостатък, отчете Румен Петков. Това е практика в някои европейски и участието на дознателите е ключово за успешното приключване на делата, добави той.

Със сигурност в новия НПК ще има промени, прогнозира министърът на правосъдието Георги Петканов пред журналисти и добави, че това ще стане, “когато му дойде времето”.

Според него не бива да се променя закон, който не е влязъл в сила. Промените ще са не по-рано от три месеца, защото трябва новият НПК да проработи и да се оценят практическите му недостатъци, каза Петканов.

По повод изказването на вътрешния министър Румен Петков, че трябва дознателите да могат да свидетелстват по време на съдебния процес, Георги Петканов заяви, че това е невъзможно.

Съдебната реформа в България върви напред, въпреки че бихме искали това да става с по-бързи темпове, заяви Петканов. Освен политическата воля, която е налице, съдебната реформа изисква подкрепа от самата гилдия, каза правосъдният министър.

Фернандо Понс - първи секретар на делегацията на Европейската комисия в България, определи приемането на нов НПК като изключителен фактор в борбата срещу организираната престъпност и корупцията, която засяга най-високите нива. Тази реформа е много важна по пътя на България към членството ѝ в ЕС, допълни още Фернандо Понс и уточни, че Европейската комисия все още има забележки към България.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?