Румен Петков няма какво да каже по случая „Белнейски”

Румен Петков няма какво да каже по случая „Белнейски”

Министърът на вътрешните работи Румен Петков с мъка успя да формулира отговор на депутатски въпрос по случая „Белнейски”. От думите му не стана ясно нищо конкретно, освен известното, че година и седем месеца след зверското убийство на двете сестри няма конкретен заподозрян извършител. По време на петъчния парламентарен контрол Петков мъдро констатира, че: "Има убийства, които се разкриват на деня на денонощието... Има престъпления, които са много по-трудни, не казвам невъзможни”. В същото време  той каза, че „вероятно след родителите искам повече от всички убиецът да бъде разкрит”.

Сестрите Росица и Христина (на 15 и 18 години) бяха открити мъртви на 31 януари м. г. в местността "Грамадите" между Пещера и Брацигово. Двете момичета са били изнасилени, а след това жестоко убити. Трагедията, предизвикала мощен обществен отзвук, продължава да е неразрешима загадка за българските криминалисти.

В отговора си Петков, който е стигнал до извода, че приемливо убийство няма, предпочете да говори само за формалностите около случая от типа - коя експертиза къде сe прави и какви служители са ангажирани с разкриване на престъплението. От думите на министъра не стана ясно дали конкретиката в отговора му липсваше, тъй като питащият бе  депутат от „Атака”, или защото няма какво да каже.

Все пак интересуващите се научиха, че в МВР не е получаван доклад по случая от английската служба Скотланд Ярд, чийто служител посети България по време на разследването на убийството на двете сестри. Британският криминалист изготвил становище, в което нямало данни, които да не са известни за българските му колеги.

Разследването на убийството на сестрите Белнейски не е спирало, продължи да „информира” министърът. И още в този дух: „Изследванията на биологични проби по делото са правени в службата по съдебни науки Бирмингам. Координацията по назначаването на всички експертизи се осъществява от Върховна касационна прокуратура, отдел Международно правно сътрудничество. В продължение на близо една година службата по съдебни науки извършва лабораторни изследвания, които потвърдиха резултатите на научно-изследователския институт по криминалистика и криминология на нашето вътрешно министерство”, извести година и седем месеца след трагедията Румен Петков.

Работата по случая продължава и в момента, заключи министърът, а преди това помоли да не се спекулира с този въпрос.

Депутатът от „Атака” Георги Димитров обаче, не се „разсърди”, за „информационното затъмнение”, а само констатира, че до момента е трябвало да има заподозрени по делото.

Ежедневно срещу корупцията, катаджиите не искат рушвети

Освен, че работата по случая „Белнейски” не е спирала, министърът Петков увери разтревожени опозиционни депутати, че ведомството му работи ежедневно за справяне с корупцията. „Това, че някои среди не искат да го видят или нямат интерес да го видят, не може да ме притесни", заяви Петков в отговор на въпрос на независимия народен представител Елеонора Николова.

"ЕК отчита, че България е постигнала напредък по отношение на борбата с организираната престъпност и корупцията в страната”, похвали се Петков, който е сигурен, че въпреки това спекулациите по темата ще продължат.

От явяването му в парламента стана ясно още, че тази година има много случаи, в които служители на КАТ отказват "рушвети от 10-20-50 лева", а в огромната си част служителите на Пътна полиция са честни хора, избрали да служат на държавата.

"Не приемам тези внушения, че служителите на Пътна полиция се крият "зад трънки", за да вземат някой лев отгоре. Когато те са на пътя - питате защо са на пътя, когато ги няма, питате защо ги няма - угодия няма", обърна се Петков към друг народен представител от „Атака” – Павел Шопов.

В кулоарите на парламента министърът заяви, че проверката за кражбата на дела и документи от столичната полиция е приключила, ще има наказания, а резултатите от нея ще бъдат представени другата седмица.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?