Румен Петков обиден от “гадничка” статия за престоя му в Монако

Румен Петков обиден от “гадничка” статия за престоя му в Монако

Министър Румен Петков разкри нова обида за България, този път обаче от българска медия. Става въпрос за статия във вестник “Сега”, според която министрите Веселин Близнаков, Румен Петков, Асен Гагаузов и заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев са били една седмица в Монако по покана и на разноски на фирмата Youthstream, която държи правата по организацията на европейските и световните шампионати по мотоциклетизъм и е носител на телевизионните права за тези прояви. Министерската компания бе допълнена от председателя на Държавната агенцията за младежта и спорта Весела Лечева.

Румен Петков е председател на организационния комитет на състезанията, които се проведоха през май на пистата в Долна Митрополия. По този повод Българската федерация по мотоциклетизъм бе удостоена с три награди на специална церемония в Монако, проведена миналата събота. Българската делегация обаче пристигна в там още в началото на седмицата.

От йорданската столица Аман, където придружава президента, министър Петков заяви днес, че “такъв род обиди не иска да ги квалифицира, но е гадничко”.

“Това може да напише само човек, който не познава структурата и организацията на подобен род събития, какъвто е празникът на световния мотоциклетизъм. Авторът е човек, който не познава характера и работата на фирмата. Това може да напише човек, който не познава българските участници в събитието, нито сме толкова елементарни, нито бихме тръгнали на такъв ход”, каза министър Петков, цитиран от БТА.

Монакската визита е станала със знанието на премиера Сергей Станишев, който е подписал три заповеди за командировка заради поканата на държавния глава на княжеството принц Албер, пише в. “Сега”. Пред изданието от МС са уточнили, че “правителството не плаща нищо за визитата в Монако”. Вероятно такава заповед, но от финансовия министър Пламен Орешарски, има и за Кирил Ананиев, от ведомството обаче отказаха информация. Ананиев признава  по телефона пред "Сега", че е в чужбина. На въпроса на чии разноски е там, връзката прекъсна, пише вестникът.

От МО казали,че В. Близнаков си е подал молба за отпуск още миналия вторник. Вестникът пита обаче, защо тогава министърът води със себе си екип на Военния тв канал.

Няма практика фирмата да плаща разноските при подобни случаи, разясни Румен Петков от Аман. Той смята, че с такава публикация се обижда фирма, която имала много сериозни позиции в световен мащаб. Очевидно не са те плащачите в такива случаи, защити се Румен Петков, който прекъсна за половин ден престоя си в княжеството, за да обясни колко достоен човек е подалият оставка главен секретар на МВР Илия Илиев.

“Лошото е, че това е голямо събитие за България. Нямам спомен в последните 20 – 30 години България да е получавала толкова висока оценка в който и да е спорт. По този начин подценяваме и обиждаме това, което сме постигнали. Обиждаме един празник на българския мотоциклетизъм, както и труда на стотици хора”, заяви министърът.

За него “най-важното е, че България беше в центъра на вниманието в една много тържествена вечер”.

В заключение на статията си в. “Сега” припомня, че на няколко пъти без резултат в обществото се е дискутирало какво може да приеме и какво не като подарък един министър, за да няма конфликт на интереси. В момента действа единствено етичен кодекс на държавния служител, но министрите не попадат в обхвата му.

Споделяне

Още от България