Румен Петков: Опитът за извеждане на политиците с автобус от НС бе "груба грешка"

Румен Петков. Сн: БГНЕС

Бившият вътрешен министър от БСП Румен Петков определи като "груба грешка" опита на полицията да изведе с автобус депутати и министри, блокирани в обсадения от протестиращи парламент. Драмата се разигра към 22 ч. във вторник, когато се стигна до драматични сблъсъци между полицаи и граждани, които все пак успяха да спрат автобуса и той бе принуден да върне обратно политиците в сградата на НС, където прекараха докъм 4.30 сутринта, когато нова полицейска офанзива срещу протестиращите им осигури коридор за напускане на НС.

 

Румен Петков обясни, че "всички знаят, че в 22 ч. започват късните новини по националните телевизии и логично" всяка една от тях излъчва директно от протеста.

По думите му, "допълнително нагнетяване на неприязън към народното представителство" е предизвикал фактът, че всички са видели как полицията се опитва да измъкне с автобуса депутатите, без журналистите и представителите на администрацията, които са оставени в сградата на НС.

"В 22 ч. това се дава директно по всички телевизии. Това води до допълнително катализиране на напрежението, както и до допълнително извеждане на хора на площада", обясни Петков пред Фокус.

"Беше направена много груба грешка и беше предизвикана агресия у протестиращите. Видимо е, че сред протестиращите имаше хора, които не са там заради мирния протест, а са там заради провокацията. И полицаите и автобусът бяха замеряни с камъни, това предизвика ответна реакция у полицията и се стигна до окървавяване на протеста. Въпреки всичко полицаите трябва да бъдат поздравени за мъжеството и за факта, че успяха да овладеят една ситуация, предизвикана от политическо решение за извеждане на народни представители от парламента”, каза още Петков.


"Този, който е взел това решение за извеждането точно в 22 часа или е крайно неподготвен човек, или е израз на страх, на неспособност да се води реална управленска дейност в кризисни моменти, или е твърде провокативно решение, което доведе до целия развой на събитията след това”, каза още той.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че е дал "лично одобрение за това решение, което беше взето от хората, които ръководеха пряко охраната на Народното събрание към момента". Той освен това каза, че никой не е очаквал, на фона на досегашните протести, да има такива крайни форми на агресия.

Бившият главен секретар на МВР Николай Радулов от своя страна обърна внимание на това, че въпреки сигналите за предстоящи провокации, никой не е опитал да открие конфликтните лица и предотврати по този начин евентуалните сблъсъци.

Според него МВР проявява двоен стандарт по отношение на агресията на улицата при протестите през февруари и тези, които се провеждат сега.

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев е трябвало да бъде информиран за готвените провокации, тъй като това му е работата, каза Радулов пред ТВ7.

Според него при охраната на автобуса съвсем целенасочено са извадени служители-жени.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България