Румен Петков: Орешарски назначава калинки-стръвници

Румен Петков

Назначенията, които прави сегашната власт, са по-скандални от тези на ГЕРБ – те отговарят само на критерия "лоялност към партийните ръководства и будят дълбоки съмнения за професионална компетентност”. Това каза на пресконференция в Плевен Румен Петков от Гражданската инициатива АБВ.

"При ГЕРБ имаше калинки, сега имаме калинки-стръвници, захапали по два държавни поста“, подчерта той.

Петков даде пример с Жанет Жикова, която изпълнява длъжностите на началник на политическия кабинет и на парламентарен секретар на Министерството на регионалното развитие.

"Новоизбраните в Комисията за защита на личните данни категорично не отговарят на ценза, изрично заложен в закона“, каза Румен Петков и даде пример с Цанко Цолов – един от предложените от вицепремиера Цветлин Йовчев нови членове на комисията. Той няма висше образование нито по информатика, нито по право, става ясно от биографията му, която е депозирал в Министерския съвет и Народното събрание. Човекът е завършил “Автоматизирани системи за управление на противовъздушната отбрана” във Военната академия, както и бизнес администрация в НБУ.

Другият член, Цветелин Софрониев, е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски”, но вместо исканите десет години стаж на юридическа длъжност има едва пет – като главен юрисконсулт на община Своге. Иначе е работил 6 г. като пощальон, 8 месеца като секретар на столичния район “Изгрев”, 3 г. като главен секретар на Софийска област и т.н., но искането за юридически стаж - той не отговаря на искания период, обясни Петков.

И предложеният за председател Венцислав Караджов също има юридическо образование, но по-голямата част от професионалния му стаж е като служител на международна организация в различни държави и като съветник по проект на немска и американска консултантска фирма в Македония.

"В Русе мои приятели са назначени в бордове на ключови звена – Иван Иванов, доскорошен председател на общинския партиен съвет, е назначен за член на борда на пристанището в Русе, Светльо (Светослав) Мичев, с когото сме изключително близки приятели, член на Съвета на директорите на държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" – с филологическо образование, председател на Съюза на младата художествено-творческа интелигенция, но човек, който, според мен, е малко далеч от пристанищната инфраструктура“, посочи Румен Петков.

И изреди още няколко примера. "В Шумен имаме една серия от назначения, които предизвикват немалко въпроси – Левент Ахмедов като зам.-областен управител, главният секретар на областта Бейнур Ахмед, Севджан Акиф – социалното подпомагане, Беркант Адилов – Областна дирекция "Земеделие“, Музафер Ехлиманов началник-сектор на ИАРА в Шумен.

Във Варна имаме редица назначения в ключови служби на председатели на общински партийни съвети – и на ДПС, и на БСП. Такъв е случаят с председателя на Аксаково на БСП на Областната служба "Земеделие“, Ерджан Себайтин от РИОСВ, председател на ДПС, Кадир Кадир от ИД "Флотски арсенал“, Муталиб Муталиб – държавно предприятие "Строителство и ремонт“ БДЖ. Имаме едно скандално предложение за ВиК - Варна.“.

Румен Петков посочи и случаи от Стара Загора в летищния комплекс – специалистът по зайцевъдство Бойчо Биволарски и филологът Ваня Стоева , в Стара Загора - “Мини Марица-изток” - Васил Самарски – председател на БСП с последна месторабота – траурна агенция в Казанлък.

"Имаме такъв тип професионални решения, които задават много въпроси по тези скандални моменти, и с вземането на две заплати, вероятно и бонуси... Това нещо Пламен Орешарски го прави със съзнанието, че обслужва нечии други интереси, против интересите на българското общество и българските граждани. Смутен съм от факта, че БСП вдигаше толкова шум срещу "калинките“, а всъщност БСП и ДПС са тези, които увеличават състава на бордовете заради партийни назначения, назначават хора с доста спорна подготовка“, каза още Петков. Той подчерта, че подобни назначения се правят, за да се решават вътрешнопартийни проблеми.

Споделяне

Час Пик

Фиксинг
25 февруари 2021
EUR 1.9558
USD 1.6103
CHF 1.7734
GBP 2.2734