Румен Петков осигурил пълно обслужване на Маджо

Румен Петков осигурил пълно обслужване на Маджо

МВР е осигурило на Младен Михалев – Маджо пълните си услуги за охрана в деня, в който той се яви да свидетелства по делото за убийството на Милчо Бонев - Бай Миле. Това е станало въз основа на сигнал за заплаха към анонимен свидетел, за които има съмнения, че е изфабрикуван от ведомството на Румен Петков. Във вторник парламентарната подкомисия за контрол върху работата на службите за сигурност и на службите за обществен ред начело с Татяна Дончева изслуша зам.-министъра на правосъдието Димитър Бонгалов и шефа на съдебната охраната в Съдебната палата Станислав Стефанов. Те дадоха разяснения за небивалата полицейщина около явяването на свидетеля Маджо на 16 май, когато се стигна до инцидента с побоя на фоторепортер от в. “Експрес” от страна на униформени, за който МВР и прокуратурата твърдят, че няма потвърждение.

Михалев е бил докаран с автомобил на МВР в Съдебната палата в 9 часа сутринта на 16 май, ескортиран е от екипи на Столична дирекция на полицията (СДП) вътре в сградата и след това изведен от нея със същата кола и отново с полицейска охрана. Все още не е ясно колко са били полицаите, охраняващи известната фигура от силовата групировка СИК. Споменава се само за един частен гард, за който не се знае дали е бил въоръжен в съдебната зала, както и за десетина полицаи, прикрепени към Михалев.

За изясняване на цялата картина с охраната на Маджо, осигурената от данъкоплатците, издържащи МВР, парламентарната комисия бе поканила за изслушване и шефа на столичната полиция Румен Стоянов, който обаче не се яви зарази забрана на министър Румен Петков.

“Тук са идвали много министри и много висши полицаи по къде – къде по неудобни случаи. Никой никога за тези 10 години не е считал, че ще идва тук по преценка”, коментира Татяна Дончева (БСП). Според нея Стоянов ще бъде “най-учтиво” поканен още веднъж.

МВР обаче отговори с официално съобщение, че подкомисията няма правомощия да вика професионални служители на ведомството и “няма практика” те да бъдат изслушвани от депутати. Самият Румен Петков ще отговаря пред комисията в сряда.

Анонимна полицейска справка

Пред депутатите Бонгалов съобщи поредната “истина”, която се спуска в публичното пространство около гостуването на Маджо на българската правосъдна система. На 8 май в Министерството на правосъдието е получен сигнал за подготвян атентат срещу свидетел по важно дело, но без да се споменават имена. Преди това от МВР обясняваха, че всъщност са охранявали съдебния състав по делото.

По думите на Дончева сигналът е написан в “много изряден стил”, който изключително прилича на “полицейска справка”. В него се казва, че служител с униформа на съдебна полиция ще вкара оръжие в Съдебна палата, а след това “дрогирано” лице ще извърши покушението срещу свидетеля.

То ще е употребило наркотици, за да прекъсне връзката между него и престъпната групировка, която е планирала покушението.

На 9 май Димитър Бонгалов изпраща писмото за проверка в МВР, но след това спира да се интересува какъв е резултатът от нея, ако изобщо нещо е проверено. В МВР обаче е изпратено само писмото без плика, въпреки че всички анализи започват именно от него. Според Бонгалов, който изтъкна, че е бивш следовател, писмото е било “почти невъзможно за анализиране”.

В отговор на въпрос дали то може да е изфабрикувано от полицията, той заяви, че “не изключва нищо”. Въпреки липсата на обратна информация Министерството на правосъдието (МП) моли МВР да осигури охраната само около Съдебната палата в дните 16, 17 и 18 май. Тогава се гледат делата за убийството на бай Миле и срещу братята Маргини.

От изнесените във вторник данни става ясно, че въпреки молбата на МП за подсигуряване само на района около Съдебната палата, Маджо е бил ескортиран и в нея. В същото време МВР е съсредоточило усилията си само върху Михалев, въпреки че в сигнала не се споменава застрашения свидетел.

По същото време в Съдебната палата са били гледани делата на други две известни фигури от подземния свят - Илиян Варсанов и Йосиф Йосифов - Йоско. За тях такива предохранителни мерки не са били вземани.

След като се твърди, че има три дни опасни дела и че ще се посегне на свидетел, (б.р. по делото срещу Маргините), искаме да видим “как точно на този свидетел се даде такава охрана?”, попита Дончева.

Въпреки засилените мерки за сигурност, които от правосъдното министерство твърдят, че са взети и за трите дни, във вторник стана ясно, че шефът на охраната в Съдебната палата Евгени Тропчев е бил отстранен от работа на 16 май. Плановете по подсигуряване на тази дата са правени от МВР. Тропчев поема функциите си за следващите два дни.

“СИК вече е във властта

СИК вече присъства във властта, но аз ще попитам дали само с един министър, заяви след заседанието на подкомисията Татяна Дончева. Така, без да назовава директно Румен Петков, тя потвърди ширещите се приказки за близките му връзки с Маджо. Още при сформирането на правителството през лятото на 2005 г. в пресата бяха публикувани информации, че европейски служби са засекли срещи между двамата в европейска столица и са отправили питане към премиера Станишев за връзките на негови министри със знакови фигури от подземния свят. Михалев от няколко години не живее в България и пред съда заяви, че настоящият му адрес е “в Европа”.

По думите на Дончева тече тих процес на “путинизация” и олигархията започва да превзема властта напълно. “Ще попитате ли министъра дали е разпоредил охраната на Маджо – аз не задавам въпроси, чийто отговори знам”, каза Дончева.

Предстои подкомисията да изслуша съдията по делото “Бай Миле” Петя Крънчева, за да се установи кои са присъствали около Михалев на заседанието.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?