Румен Петков отрече да има чистка в МВР

Румен Петков отрече да има чистка в МВР

Министърът  на вътрешните работи Румен Петков (БСП) отрече да има чистка по върховете на оглавяваното от него ведомството. В сряда той се яви пред членовете на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред да даде обяснения и евентуално да мотивира зачестилите кадрови промени в службите на МВР.

От изявленията му след заседанието стана ясно, че действа с двоен аршин при преценката кои от допусналите грешки негови подчинени трябва да бъдат отстранени и кои повишени.

Засилен контрол върху ДОИ

Министърът говори за засилване на контрола върху  Дирекция “Оперативно издирване” (ДОИ), чийто шеф Огнян Атанасов бе освободен преди две седмици.

В сряда сутринта Атанасов заяви пред Нова телевизия, че не знае с какви мотиви е пенсиониран и министър Петков също му казал, че възнамерява да засили контрола върху службата. 

Атанасов бе начело на най секретната служба в МВР шест години и 4 месеца, като повечето отзиви са, че си е вършил професионално работата.

“Значи, целта е да се засили контролът върху службата с цел по-малко изтичане на информация. Един вид има изтичане, така го разбирам, че едва ли не това е причината за моето пенсиониране”, каза Огнян Атанасов. Той обаче не смята, че е имало такива случаи.

Министърът потвърди по-късно, че не става въпрос за изтичане на информация, а за това, че служители на ДОИ се занимават с “нерегламентирани неща – да извършват определени действия без да имат нормативно основание”.

Той уточни, че е уволнил двама служители на ДОИ, които нерегламентирано са проследявали български граждани, които не били “политици и журналисти”. Според неофициална информация те получавали по 40 лв. на час за дейността си  извън работно време. Министърът не уточни кой е наел кадрите на ДОИ за нерегламентираната дейност. Каза само, че материалите са предадени на прокуратурата, от където също отказаха подробности.

Стоицев “понижен” от шеф на РДВР в зам.-шеф на ДОИ

Румен Петков призна с шестмесечно закъснение, че е назначил бившият шеф на пазарджишката полиция Жоро Стоицев за зам. - директор на ДОИ.

“Той никога не е бил вън от министерството и това никога не сме го крили”, заяви министърът.

Информацията обаче, че Стоицев продължава да работи в МВР, се появи неофициално едва в деня, в който бе пенсиониран Огнян Атанасов. 

Стоицев, които е близък приятел на Петков, “подаде оставка” през юли 2006 г.,  Министърът обаче не смята, че зам.-директорският пост в най-секретната и информирана служба на МВР е повишение за Стоицев.

Дейността на Стоицев стана обект на засилено обществено внимание след жестокото убийство на сестрите Белнейски миналия януари, което и досега не е разкрито. “Популярността“ му скочи рязко през юли м.г., когато двама униформени от велинградското РПУ (подчинено на пазарджишката дирекция на полицията) убиха след безразборна стрелба 68-годишния гъбар Георги Божанков.

“Да бъдат изхвърлени всички, които са допуснали грешки е обезкървяване на системата”, коментира Румен Петков в сряда.  

Нарушени интереси

“Просто сигурно съм нарушил нечии интереси”, допусна Огнян Атанасов пред Нова телевизия по повод пенсионирането му. Той разказа, че до 24 януари, когато го освобождават, той не е разговарял с вътрешния министър и имал контакти само с прекия си началник, главния секретар на МВР, с когото били в добри отношения.

В първата си публична изява Атанасов каза, че е получил всички възможни отличия и награди за работата си, не е имал критики и забележки. Той е бил изненадан, когато му поднесли заповедта за пенсиониране.

“Добре, че съм работил толкова години в МВР и съм наясно с нещата. Имах хабер, да го нарека. Хаберлия бях, че ми предстои смяната”, каза Атанасов.

В отговор на въпрос той каза, че не смята да е засегнал интереси на Румен Петков. Запитан дали министърът не е попадал в полезрението на ДОИ по някакъв повод, Атанасов каза, че не бива да коментира, защото това е “тънка тема”, но в крайна сметка Петков не бил попадал в полезрението на ДОИ.

Веднага след пенсионирането на Атанасов се появиха и информации, че той е отстранен заради разработка на ДОИ срещу друг шеф на дирекция в МВР.

Атанасов не смята, че има възможност след отстраняването му службата да започне да се използва за политически цели, каквито опити досега е имало, но били отклонявани.  “През годините сме се парили от политическа намеса. Много народ се смени, много ръководители си отидоха по подобни причини”, каза той и призна, че имало индиректни политически поръчки, но не и по негово време.

Според Атанасов има изградени механизми, които не позволяват да се изпълни евентуално искане на управляващите да се следи политическата централа на опозицията. Нужни са редици подписи и съдийско разрешение, за да има такова следене, каза бившият директор на ДОИ.

Той разказа, че ДОИ обслужва абсолютно всички дирекции в България, които имат право да ползват специални разузнавателни средства –НСС, НРС, криминалната полиция, РДВР-та, Софийско градско управление на МВР, прокуратура, следствие, служба “Военна информация”, служба “Сигурност”, Военно контраразузнаване.

По отношение на службите към военното министерство ДОИ помагали “в отделни операции и в частично обучение на състава”.

Обучавани са хора от военното и цивилното разузнаване, на които предстои да бъдат изведени на задгранична работа.

Смятам, че сме се представили достойно и професионално, каза Атанасов.

Служителите в ДОИ са нелегални, но възниква проблем с новия закон, защото им се налага да се разкриват като служители на МВР при здравно осигуряване, издаване на болнични листове и др., оплака се Атанасов.

Досега служителите на ДОИ и баретите са използвали някаква легенда за местоработата си, като посочвали други професии. Секретността се налага, защото тези хора работят по различни обекти, включително колеги от МВР. По принцип останалите в МВР не знаят кои са хората на ДОИ, стана ясно от разказа на Атанасов. “Стараем се да е така. Невинаги успяваме”, допълни той.

Атанасов каза, че започнал работа през 1983 г. във втори отдел на Държавна сигурност. Неговото направление било “дипломати, грубо казано”.

Той отказа да коментира смените на шефове на служби в МВР.

След заседанието на вътрешната комисията председателят ѝ Николай Свинаров (НДСВ) направи уговорката, че никой министър “нито по конституция, нито по закон” е задължен да информира депутатите за кадровите промени във ведомството си. Затова посещението на Петков било израз на добрата му воля.

Министърът си бе донесъл справка за съществените рокади в системата на МВР от последните години, от която става ясно, че не той е рекордьор по уволнения и преназначения. По време на заседанието обаче Петков не е обосновал решенията си за промени в ръководствата на службите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?