Румен Петков подвел парламента за кандидат на комисията по досиетата

Експертът по сигурността в президентството ген. Христо Марински е подал заявление, с което оттегля кандидатурата си за член на комисията по досиетата, след като стана известно, че се е водил на резервен щат в Държавна сигурност (ДС). Това съобщи в сряда председателят на вътрешната парламентарна комисия Николай Свинаров (НДСВ). Същия ден комисията отхвърли Христо Марински и Искра Баева като кандидати на БСП за новия орган, който ще разсекретява архивите на ДС, и ги замени с Апостол Димитров, депутат от левицата, и Татяна Кирякова, журналистка от в. “Дума”.

Според депутата от ДСБ Атанас Атанасов министър Румен Петков е представил на вътрешната комисия документ с невярно съдържание за Христо Марински.

Преди това Свинаров каза, че във вторник е прочел личното кадрово дело от МВР на Марински, в което той се е водил осем месеца на резервен щат в ДС. По думите на Свинаров, Марински не е изпълнявал задачи на ДС, но е вземал заплата оттам. Това е достатъчно кандидатурата на Марински да не бъде одобрена, заключи Свинаров.

Възможно е ген. Христо Марински да не е знаел, че е зачислен в резервния щат на ДС, допусна след заседанието Димитър Дъбов от БСП. Той обясни, че комисията е решила да извади Марински, за да се доведе до край проблема с ДС.

Според Свинаров обаче е смущаващ фактът от кадровото дело на Марински,  че в период от 8 месеца, когато е бил уволнен от Народната милиция, а не е бил назначен на друго място, е бил назначен в ДС. Не може да получаваш заплата от една институция и да не знаеш това, коментира той.

Опозицията: “Петков ни излъга”

Атанас Атанасов заяви, че министър Петков е излъгал с писмо до вътрешната комисия, тъй като е декларирал, че никой от кандидатите за комисията по досиетата не е работил като щатен или нещатен сътрудник на ДС.

“В писмото, което е подписано от Румен Петков с дата 15 февруари, пише, че всички лица, които са подадени за кандидати, са били проверени и за тях няма данни да са били щатни или нещатни сътрудници на ДС”, обясни Атанасов.

Той попита защо, след като Петков е подписал това писмо, трима представители на управляващите – Николай Свинаров (НДСВ), Касим Дал (ДПС) и Димитър Дъбов (БСП) са отишли във вторник, за да се запознават с личното кадрово досие на Марински.

Поставих въпроса пред управляващите, а те се опитаха плъзгаво да избягат от него – този документ, който Петков е дал, с невярно съдържание ли е”, каза той.

Депутатът добави, че съгласно чл. 311 от НК лице, което подпише документ с невярно съдържание, носи наказателна отговорност за това. “Трябва ли да бъде сезиран главният прокурор, за това, че вътрешният министър е подписал такъв документ?”, запита риторично Атанасов.

По думите му управляващите заявили, че ако опозицията иска, да сезира главния прокурор.

Атанасов припомни, че преди повече от 2 месеца е настоял да бъдат изискани  личните кадрови досиета на лицата, които са кандидати да разсекертяват архивите на бившия репресивен апарат и са работили в системата на МВР. “Много упорито и до този момент се отказва това”, обясни той.

Другите кандидати за комисията, работили в милицията и МВР, са Бойко Ганчевски (номиниран от ДПС) и предложения от БСП депутат Евтим Костадинов. Според Свинаров за тях нямало данни да са били съпричастни към ДС.

По повод казуса с Марински, Атанасов коментира, че не може да не е знаел на какъв щат е бил, защото е получавал заплата по ведомост на ДС.

Други представители на дясната опозиция коментираха пред Mediapool, че още когато е била сформирана бившата комисия “Андреев” някой не си е свършил добре работата, защото Марински беше член и на този орган. Някои дори попитаха как той е бил допуснат да работи с класифицирана информация, като условието за това е да няма връзки с ДС.

“Не бих могъл да кажа, че сме подведени, още повече, че Марински е бил член на комисията “Андреев” по време на едноличното управление на СДС”, коментира Димитър Дъбов от БСП. По думите му левицата не е знаела за проблема.

Комисията по досиетата може да е избрана другата седмица

В сряда вътрешната комисия изслуша новите кандидати на левицата Апостол Димитров и Татяна Кирякова, чиито имена ще бъдат пуснати за проверка за чисто минало и достъп до секретна информация.

Николай Свинаров изрази надежда проверките да приключат в кратки срокове и на извънредно заседание идния вторник проекторешението за комисията по досиетата да бъде внесено в пленарна зала.

Гласуването на 9-членната комисия може да стане следващия четвъртък, смята Свинаров.

Депутати обясниха пред Mediapool, че управляващите, след като повече от два месеца забавиха сформирането на комисията, вече са се забързали, защото са се разбрали как да изглежда тя. Вероятно БСП ще получи четири места, НДСВ две, а ДПС – едно. Така управляващите ще доминират в нея, а за опозицията ще останат само две места, вероятно за ДСБ и БНС, след като ОДС се отказа от кандидат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?