Румен Петков похвали съдебната система

Подобреният синхрон между полицията и прокуратура през 2007 г., доведе до ефективност в съдопроизводството в значими сектори на престъпността. Това обяви в петък министърът на вътрешните работи Румен Петков при посещението си в Плевен. По думите на министъра едва сега се водела методична борба с престъпността след 1989 г.

За изтичащата година имаме ефективна съдебна система. Качеството на работа на МВР и прокуратурата доведе до присъди в достатъчно значими сектори, като пране на пари, трафик на жени и деца. Овладени са кражбите на автомобили, чийто брой е занижен с 20 на сто, продължи с успехите Петков.

Той каза, че сегашното правителство заделя най-големи суми за модернизацията на МВР и припомни, че в началото на 2008 г. автопарка на ведомството ще се попълни с 1000 леки и около 150 високопроходими автомобила.

Министърът смята и че мотивацията на служителите на реда търпи положително развитие. Петков изтъкна, че министерството е повишило на два пъти заплатите на служителите си и им е осигурило 13-та заплата.

Идеята за изграждане на общинска полиция, каквато софийският кмет отдавна сънува, има потенциал, смята Петков. За това обаче са нужни промени в закона за МВР и за местното самоуправление.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?