Румен Петков похвали съдия за разговорите му с Красьо

Румен Петков похвали съдия за разговорите му с Красьо

Депутатът от БСП Румен Петков похвали плевенския съдия Румен Лазаров за начина, по който магистратът е устоял на изкушението да се подаде на натиска на Красьо от Плевен. Лазаров попадна в петък в центъра на скандала, тресящ съдебната система, след като си призна пред Висшия съдебен съвет, че е водил разговори с 27-годишния лобист за конкретни дела.

И.д. шефът на Плевенския окръжен съд стана първият направил публично подобно признание. Покрай това обаче той замеси в скандала Румен Петков и депутата от БСП Кирил Добрев.

"Чест прави на г-н Лазаров, че не се е поддал на натиска на този Красимир, който аз не познавам", каза Петков, цитиран от "Дарик".

В скандалните си признания Лазаров заяви, че Красьо го е търсил за по-бързо насрочване на някои дела, както и за издаване на свидетелства за съдимост. Искал му е и съдействие за три дела в Районния съд в Никопол, като подхвърлил, че става въпрос за близки до Кирил Добрев хора.

Лазаров си призна още, че е решил да се обади на Румен Петков, за да провери дали наистина това са хора на Кирил Добрев. Бившият вътрешен министър и кмет на Плевен го успокоил, че ако това наистина са хора на Добрев, последният щял сам да се обади.

"Аз съм казвал на г-н Лазаров две неща - първо, че за мен е абсурдно г-н Добрев да търси подобен начин за влияние върху съдебната система, защото такива влияния са недопустими, и второ - че съдът в крайна сметка трябва да решава не само по съвест, а и съобразно закона", заяви Румен Петков и добави, че още тогава е посъветвал Лазаров да информира властите за случващото се в Плевен.

Очевидно Лазаров не е направил това, защото разследването срещу Красьо започна около половин година след даването на ценните съвети. Прокуратурата се самосезира през юни тази година. Повод за това стана публичното изказване на члена на ВСС Иван Колев, който заяви, че "черничък човек с ланци" обещава набирането на гласове от съдебния съвет срещу 200 000 евро.

Петков определи още замесването му в скандалите около Красьо Черния като стремеж да се спекулира с имената на политици. Името му обаче бе замесено в скандала именно от съдия Лазаров, когото сега бившият вътрешен министър похвали.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?