Румен Петков поиска оставката на Станишев от лидерския пост в БСП

Румен Петков, Сн: БГНЕС

Сергей Станишев да се оттегли от лидерския пост в БСП, призова в изборната нощ бившият червен депутат Румен Петков, който бе изваден от листите за настоящия вот. Според Петков левицата е загубила вота и той е изненадан от първото място за ГЕРБ. Поради тази причина Петков настоя Станишев да понесе отговорност за резултата на изборите.

"Няма два варианта. Лидерът на партията трябва да покаже мъжество, че е осъзнал, че като лидер на партия тя не е натрупала потенциал", коментира Петков пред Дарик радио. "Листите бяха предложени от лидера и въпросът с отговорността тук не подлежи на коментар", допълни той. Според него Станишев носи лична отговорност за реденето на листите и фактът, че в някои области е имало външни водачи, непознати на хората.

Петков смята, че в БСП трябва да има сериозни организационни и структурни промени. "Явно в последните години нещата никак не са вървели добре. Аз самият имам сериозни претенции към начина по който течеше кампанията. Трябваше да центрираме разговора в политиките, които предлагаме", каза бившият вътрешен министър в правителството на тройната коалиция.

В следващия парламент няма да има ресурс за стабилно правителство, прогнозира Петков. "Не си представям как от позицията на втора сила ще тръгнем да формираме кабинет", заяви той по отношение на възможността БСП да получи втория мандат за съставяне на кабинет. Румен Петков не изключи и възможността за скорошни нови предсрочни избори.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2013

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?