Румен Петков поиска заседание на парламента и за печатницата на БНБ

Румен Петков поиска заседание на парламента и за печатницата на БНБ

Бившият депутат от БСП Румен Петков поиска от съпартиеца си и председател на Народното събрание Михаил Миков да ”свика час по-скоро заседание” заради сделката за печатницата на БНБ.

”Договореността за създаване на съвместно дружество за производство на банкноти в България с един от най-големите производители на банкноти в света "Франсоа Шарл Обертюр Груп" (Франция) буди много въпроси, които трябва да получат своя отговор в Народното събрание. Твърди се, че на 16 август сделката ще бъде финализирана. Аз съм смаян от факта, че това ще стане в периода на парламентарната ваканция”, коментира Петков, цитиран от агенция ”Фокус”.

Той аргументира искането с мотива, че печатницата на БНБ е елемент от националната сигурност на страната. Петков допълва, че президентското вето върху бюджета е само от един от двата мотива да се свика спешно заседание на Народното събрание.

”Липсата на подробна информация за такъв тип сделка (за печатницата), която е първа по рода си в българската история от Освобождението от турско робство насам – да се посегне на печатницата на Българска народна банка без знанието и подробна информация и за Народното събрание, и за обществото е недопустимо”, казва Румен Петков.

През юни Печатница на Българската народна банка" АД успешно приключи преговорите и постигна договореност за създаване на съвместно дружество за производство на банкноти в България с френската компания, която е един от най-големите производители на банкноти в света.

"Франсоа Шарл Обертюр Груп" е основана през 1842 г. и произвежда банкноти за 70 държави, припомня сайтът ”Дневник”.

При обявяването на сделката през юни се разбра, че със започване на дейността на новото дружество се предвижда да бъде натоварен максимално наличният в печатницата на БНБ.

Печатницата на БНБ ще участва в съвместното дружество чрез непарична вноска в капитала и ще придобие 30 процента в него. Френската компания ще участва с 22 милиона евро за обезпечаване на бъдещата дейност и разрастване, срещу което ще придобие 70% от капитала.

От БНБ съобщиха, че съвместното дружество ще бъде регистрирано в София и се очаква да започне дейност до края на август 2013 г. след осъществяване на всички законови процедури и разрешения в съответствие със законите на България. До 2016 г. се очаква броят на работните места в дружеството в България да се увеличи три пъти в сравнение със сегашния персонал и да достигне 190 души.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?