Румен Петков поръчал 4 туристически хеликоптера за МВР

Румен Петков поръчал 4 туристически хеликоптера за МВР

Странна сделка за четири туристически хеликоптера на стойност 30 млн. евро за нуждите на МВР направил бившият вътрешен министър Румен Петков преди две години. Това стана ясно в петък от думите на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, който увери, че ще направи възможното да спре сделката.

Дянков обясни на среща с бизнесмени от Пловдив, че за да заобиколи обществената поръчка, МВР е поискало сделката да бъде извършена от финансовото министерство, което след това трябвало да предостави закупените машини на ведомството на Румен Петков.

"Миналата седмица, в един от първите дни в работата ми, се явява едно голямо портфолио, което казва: честито, вие имате хеликоптери, които идват при вас. Напълно нови, за 30 милиона евро, чакаме с нетърпение да си ги вземете", разказа Симеон Дянков. По думите му целта на Румен Петков за закупуване на хеликоптерите била "тайна".

"Говорих с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и му казах: Вашето министерство си е поискало преди две години хеликоптери, но незнайно защо ние сме ги купили. Сега елате да си ги вземете", продължи Дянков.

В МВР проверили и заявили, че тази техника не става за техните нужди и финансовото министерството трябва да я предложи на другиго.

"На нас такъв тип въздушен транспорт не ни трябва и сделката ще бъде преразгледана", заяви Дянков.

Само преди седмица вътрешният министър Цветанов обяви, че ще направи пълна ревизия на всички обществени поръчки в министерството за последните четири години от гледна точка на целесъобразност и изгодност. Той даде пример с една от сделките, която пак е минала чрез МФ. За бъдат задоволени изискванията по Шенген, МВР купило хеликоптер за 10 милиона лева, но трябвали още 3 милиона, за да се оборудва с нужната техника и други 3 милиона за обслужването му.

По повод на историята с туристическите хеликоптери Симеон Дянков каза, че тепърва има да се работи върху създаването на адекватен външен контрол над администрацията.

По време на среща в Пловдив бизнесменът Петър Станчев връчи на министъра папка с документи за корупционни схеми в града и материали около финансирането на екозавода в село Шишманци.

Преди два месеца същият бизнесмен обяви, че през проекта за завода се източват публични финанси. Станчев заяви, че договорът за доставка на оборудването за завода с френската фирма "Тексем" е на стойност 3.2 млн. евро, а държавата и общината досега са хвърлили над 25 млн. лева в съоръжението. Въпреки това реалният контрол върху него се държи от фирмата "Еко тайм", зад която стои оръжейният търговец Николай Гигов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес