Румен Петков посрещнат с “Оставка” и освирквания

С възгласи “оставка” и освирквания протестиращите таксиметрови шофьори посрещнаха новината, че пред тях ще говори министърът на вътрешните работи Румен Петков.

В 11.30 ч. представителка на таксиметровата фирма “ОК Супертранс” обяви пред шофьорите, че са се сърбали не на политически протест, а да настояват за бързо разкриване на убийството на техния колега. В отговор тълпата отвърна с възгласи и “Уууу” и “Оставка”.

Другите искания на протестиращите, според тяхната представителка, са за осигуряване на безопасността на водачите, въвеждане на задължителна застраховка "живот" и намаляване на патентния данък.

В началото на обръщението си към сърбалите се Румен Петков призова лидера на “Атака” Волен Сидеров, който бе сред протестиращите и с мегафон настояваше да се иска оставката на вътрешния министър, да не спекулира с трагедията на хората. Малко по-късно сред протестиращите се чуха възгласи “Бойко, Бойко”. Заедно с Петков пред събралите се бе председателят на Народното събрание Георги Пирински и двайсетина депутати от левицата

Колега на шофьорите прочете списък с редица искания на протестиращите, повечето от които не бяха свързани пряко със случая, а с условията на труд и данъчното облагане. Така сред исканията на таксиметровите водачи са промяна в нормативната уредба, намаляване на корпоративния данък и осигурителната тежест, премахване на предпазните колани за водачите, за да могат да реагират при заплаха, промяна на лизинговите условия и др.

Стана известно, че столичният кмет Бойко Борисов е разрешил протеста на шофьорите до 17 часа.  

В следобедните часове министърът на транспорта и съобщенията Петър Мутафчиев се връща в столицата, след като прекрати посещението си в Русе, където се срещна с колегата си от Румъния. Той ще се срещне с представители на протестиращите по повдиганите от тях проблеми.

В Русе Мутафчиев обясни пред журналисти, че още през 2004 г., когато е бил зам.-председател на транспортната комисия, след подобен трагичен инцидент с шофьор на такси, е обсъждал мерки за повишаване на сигурността на водачите на таксита, но тези мерки са се оказали прекалено скъпи за собствениците на таксиметровите фирми.

Сред мерките са монтиране на специални разделителни прегради между водачите и пътниците, въвеждане на GPRS-връзка с полицията и слагане на паник-бутони в колите.

Според Мутафчиев всяка подобна мярка може да бъде вписана в нормативните документи само със съгласието на представителите на бранша. Държавата, според него, може да помогне с осъществяването на GPRS-връзка между диспечерите и полицията.

Споделяне

Още от България