Румен Петков "призован" да направи ключови разкрития

Румен Петков "призован" да направи ключови разкрития
Поредният епизод от ченгеджийската война бе излъчен в понеделник в национален ефир. Главен герой в него бе бившият главен секретар на МВР Валентин Петров, който призова Румен Петков да направи разкрития за скандалите в министерството от миналата година.

"Крайно време е той (Румен Петков- бел.ред) "да излезе и да каже - защо в крайна сметка не се съобрази с моето предложение за освобождаване на Ваньо Танов като директор на БОП", заяви Валентин Петров.

Той не каза кога точно е предложил уволнението на Танов от поста шеф на ГДБОП, след което Танов отиде в ГЕРБ, а сега е шеф на Агенция "Митници".

Бившият началник на антимафиотите по-късно направи важни разкрития пред вътрешната парламентарна комисия, свързани с корупционни схеми и връзки в МВР. В резултат на целия скандал Румен Петков подаде оставка.

В момента имената на бившия вътрешен министър и главния му секретар отново се завъртяха в новините, тъй като съденият у нас сръбски наркотрафикант Будимир Куйович твърди, проблемите му в България са започнали, след като е спрял да плаща на Валентин Петров и Румен Петков.

Освен това Петров призова Петков ясно и точно да обясни защо бил освободен от МВР Илия Илиев. Илиев беше главен секретар на МВР преди Петров, но подаде оставка заради скандала с фалшивия паспорт на Будимир Куйович.

Бившият министър бе призован още "да излезе и ясно да каже какъв е случаят със срещата му с братя Галеви".

"Кой всъщност организира тази среща, защо беше организирана и не беше ли целта всъщност дискредитирането на Румен Петков? Да излезе и ясно да каже за какво става дума и кой го убеди да излезе и да говори за Алексей Петров. Кога и как?", настоя Петров от ефира на бТВ.

За всички, следящи процесите в МВР е ясно, че отношенията между Румен Петков и Валентин Петров са много повече от професионални, като бивш министър и негов главен секретар.

Интрига между етажите на "Позитано"

Интригата изби в познатия ченгеджийско-политически отенък, след като Петров показа писмо до премиера Сергей Станишев, подписано от Ц.Ц., за чийто автор посочи Цвятко Цветков. От прочетени в ефир пасажи от писмото става ясно, че то е изпратено до бившия премиер на 18 март 2008 г.

В писмото пише, че Пламен Папалезов е контактувал с "момчетата от МВР", за да осъществи политическият сценарий през службите. Под политически сценарий се разбира случаят "Куйович", от който лавинообразно се разрасна скандалът в МВР, довел до отстраняването на Румен Петков.

Валентин Петров е убеден, че скандалът е организиран от кръгове в социалистическата партия, но от него са се възползвали и други политически представители.

Нека се направи проверка Цвятко Цветков ли е автор на това писмо и вярно ли е написаното в него, призова Петров.

Ето какво каза Петров:..."Освен това, много странно е, че в публичното пространство повече от година се говори за едно прословуто писмо от Цвятко Цветков до тогавашния премиер Станишев, в което, то е придружено според тази информация, от една справка. В това писмо и в тази справка, според запознати хора, се твърди, че е изнесен целият сценарий на подготовка, лицата, участвали в подготовката на този скандал. И всъщност прозират целите на този скандал. В крайна сметка има ли такова писмо от Цвятко Цветков в ДАНС, има ли такава справка и нещо правено ли е по въпроса, предоставена ли е тя на компетентните органи, извършена ли е такава проверка? И това писмо наистина ли е от Цвятко Цветков?".

Според неофициална информация на Mediapool въпросното писмо има за цел да внуши на Станишев, че Цвятко Цветков го подкрепя в битката му с Румен Петков, който бе успял да съсредоточи огромна власт в ръцете си, която трябваше за бъде измъкната със създаването на ДАНС. Писмото донякъде компрометира и Ваньо Танов, тъй като в него се внушава, че бившият антимафиот и сегашен шеф на митниците е действал по за заръка на Цвятко Цветков.

На фона на предстоящия конгрес на БСП поредният сблъсък между враждуващите крила в столетницата съвсем не изглежда случаен.

Самозащита

Петров настойчиво отрече твърденията на Куйович, че е получавал пари от него, за да му осигури полицейски чадър в България, за да развива бизнеса си с наркотрафик.

"Аз може би съм единственият, който е имал ясна и последователна политика към лицето Куйович, защото под мое ръководство в началото на 2005 г. той беше експулсиран от България и получи забрана от 10 години да влиза в страната, изтъкна Петров.

Той на няколко пъти настоя да бъде изслушан от комисията по вътрешен ред и сигурност и от комисията по контрол на ДАНС в парламента, както и от прокуратурата, за да може да им представи класифицираната информация по случая "Куйович" и по скандала в МВР, с която разполага.

Добави, че много подробности около тези казуси са останали скрити от прокуратурата. По думите му ДАНС в лицето на Петко Сертов и БОП са укрили документи от разработките.

Група служители от службата и от МВР, както и кръг лица около тези хора бяха грубо използвани за контакти с политически кръгове, обяви още Петров. Той упрекна оперативните работници, че не са успявали да събират достатъчно информация, но винаги са обяснявали неефективната си работа с изтичане на информация от МВР.

"Това, че съм засечен в дадена разработка, не дава право да се правят фриволни изводи и да се твърди без каквито и да било доказателства, че някой прави нещо нередно", заяви още Петров.

Всъщност той е засечен от ГДБОП да комуникира с Георги Самуилов, който по времето на Ваньо Танов бе "ударен" за контрабанда на горива.

Атаките бяха срещу Румен Петков, а това, че и аз попаднах в схемата, не е толкова страшно, обяви бившият секретар на МВР.

Аз искам да защитя името си, честта си и достойнството си и затова ще направя постъпки за изслушване и в комисията по вътрешна сигурност и ред в Европейския съюз, закани се Валентин Петров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?