Румен Петков продължава да разобличава чужденци-клеветници

Румен Петков продължава да разобличава чужденци-клеветници

Вътрешният министър Румен Петков обеща да бъде “безкомпромисен” към всички случаи на “очерняне” на страната от чужденци, подаващи фалшиви сигнали, че са станали обект на престъпление в България.

Той обяви, че ще възложи до края на седмицата да бъдат оповестени всички случаи, в които чужди граждани сигнализират, че са били ограбени, “а впоследствие на митницата при отпътуването се оказва, че обектът на кражбата е в тях”.

Няма да има “чадър” за гражданите на която и да е държава, позволили си да злепоставят България, обеща Петков в понеделник по време на посещение във Варна.

Тези случаи са десетки и ако ние си мълчим, това е форма на нихилизъм и за мен е неприемлива, каза той. Министърът се позова на Конвенция 108 на Съвета на Европа, която е ратифицирана от България, и всеки който си позволи да клевети страната, ще бъде оповестяван публично.

Не е ясно дали въпросните чужденци - измамници ще бъдат оповестявани с дати на раждане, паспортни данни и съдебни досиета, какъвто подход бе приложен спрямо двама репортери от екипа на ББС, заснели със скрита камера филм за продажба на бебета във Варна.

Петков заяви, че МВР все още не е получило пълния запис от репортажа на ББС, излъчен в края на миналия месец. ББС е сериозна медия и аз не отъждествявам журналистите - автори на репортажа, с медията, посочи Петков. Според него изводите, които могат да се направят от липсата на пълния материал са, че това е клеветническа кампания.

За разлика от Румен Петков, обаче, медията в лицето на ББС не се разграничи от журналистите си, а заяви, че стои зад техния репортаж, извършен по професионалните правила на корпорацията. Говорител на ББС заяви, че с публикуването на личните им данни от страна на МВР е поставена на риск безопасността на тези репортери.

МВР определи като “тенденциозно” разследването на британските журналисти, в което варненецът Хасан Хасан – Хари преговаря с репортер, представящ се за богат британски бизнесмен, да му продаде бебе за 60 хил. евро и се хвали, че вече е прекарвал проститутки за страни в ЕС. Полицията се задоволи с обяснението на Хасан, че бил подведен от екипа на ББС.

Румен Петков даде висока оценка за работата на Областна дирекция "Полиция" във Варна, където партньорството с местната власт било едно от най-добрите в страната. Министърът  обеща, че ще подкрепи варненската полиция в модернизацията - от белезници до автомобили.

Споделяне

Още по темата

Още от България