Румен Петков съветва ГЕРБ да не се "пренавива"

Румен Петков съветва ГЕРБ да не се "пренавива"

"Еуфорията около формирането на новото правителство и претоварването с очаквания ще изиграе лоша шега на ГЕРБ, но и на всички нас", заяви в сряда депутатът от БСП Румен Петков.

Според него през последните две десетилетия неколкократно се е случвало да има прекомерни очаквания към новата власт и "винаги резултатът е бил един и същ". "Дълбоко съм убеден, че ще успеем да съхраним властите – законодателната, изпълнителната и съдебната, защото тук според мен има едно пренапрягане, пренавиване и едва ли не се създава впечатление, че утре ще арестуваме два-три състава на едно правителство", заяви Петков по адрес на ГЕРБ.

Преди ден и от ДПС изразиха опасения за чистки из различните етажи на властта от страна на ГЕРБ и предупредиха, че ще защитават всеки, който бъде уволнен безпричинно.

Петков смята, че ако бъдат предприети стъпки, "които са необосновани от правна гледна точка, това ще бъде пагубно за държавата".

"Тези, които го правят днес, трябва да знаят, че обикновено човешкият живот трае повече от един мандат", каза още бившият вътрешен министър. Той пожела успех на бъдещия вътрешен министър Цветан Цветанов.

"Това е много трудно министерство, което през последните години постигна много сериозни резултати. Това са годините, през които бяха ударени мащабни организирани престъпни групи, в които не се допусна на България да бъде наложена предпазна клауза, години на проблеми – част от тях привнесени", заяви Петков, който преди година бе принуден да подаде оставка като вътрешен министър поради избухнали корупционни скандали по върховете на МВР.

Според него МВР "се нуждае от повече спокойствие, внимание и уважение и обич на гражданите към служителите му".

Петков направи този коментар в Плевен, където за пореден път бе водач на червената листа и спечели мандат. След изборната загуба на БСП в неделя той не застана редом с премиера и лидер на партията Сергей Станишев на пресконференцията и дори не дойде в НДК. Социалисти твърдят, че след като станал ясен резултатът, Петков е обвинил Станишев и проведената предизборна кампания.

Споделяне

Още по темата

Още от България