Румен Петков се закани да разобличава Атанас Атанасов

Скандалът между вътрешният министър и зам.-председател на БСП Румен Петков и депутатът от ДСБ и бивш шеф на Националната служба за сигурност (НСС) Атанас Атанасов излезе извън подхвърлянето на реплики по време на петъчния парламентарен контрол. Публичният скандал между двамата назряваше постепенно през последната година и половина след като Атанасов се очерта като един от най-големите критици на политиката на Петков в МВР.

В петък Атанасов обвини БСП - министъра, че в стил “Тодор Живков” е прикрил скандалите в НСС с освобождаването на нейния ръководител ген. Иван Чобанов, който след това бе изпратен за посланик в Мозамбик. Пред Mediapool депутатът от ДСБ заяви, че този акт се цели прикриването на два големи провала на службата през последните пет години – разработката “Гном”, прераснала в подслушвания на политици, магистрати и журналисти и акцията по спасяването на двамата български шофьори в Ирак през 2004 година.

Според него политически заложник за назначение на Чобанов е президента Първанов, който малко преди аферата ”Гном” е подписал указа, с който вече бившия шеф на НСС е встъпил в длъжност.

От парламентарната трибуна Петков отвърна на репликата и заяви, че “по-голям провал” от управлението на Атанасов в НСС в последните 15 години е нямало. “Това трябва да стане ясно на господата депутати и в най-близко време ще поискам да аргументирам това си твърдение на закрито заседание на вътрешната комисия на Народното събрание”, каза Петков, който откакто е вътрешен министър периодично отправя предупреждения и заплахи към опозиционния депутат.

Впоследствие Атанасов заяви, че през 2006 г. вътрешният министър е разпоредил инспекторска проверка за акцията в Ирак, а резултатите от нея са “прибрани на сигурно място”.

“Твърди се обаче, че има груби нарушения, а президентът Първанов бил заблуден от поднесената информация на НСС. Освен всичко друго, задвижилият мероприятието източник на службата получил българско гражданство от президентството за “особени заслуги” към България”, каза още Атанасов пред Mediapool.

Скандалът продължи по темата “Дойчев

След като получи информация от Петков какво е предприето за изясняване на обстоятелствата около двата смъртни случая в Националната разузнавателна служба (НРС) Атанасов обяви, че МВР се е скрило зад гърба на военна прокуратура.

Преди това вътрешният министър заяви, че инцидентите с Божидар Дойчев и Иван Раков се разследват от Софийска военноокръжна прокуратура (СВОП) по силата на чл. 396 ал. 1 от НПК. Въпросната норма определя, че военните съдилища и военните прокуратури се занимават с делата срещу военните и служителите на военни структури. НРС все още е военизирана служба.  

Според Атанасов обаче след като досъдебното производство за изясняване на двата смъртни случая е образувано срещу неизвестен извършител, военното обвинение няма компетенции по тях.

“МВР се крие зад гърба на военната прокуратура, която в някои случаи се доказвала като склонна да прикрива истината, както стана в емаблематичния за вас г-н министър случай с Чората преди една година”, каза още депутатът.

Петков от своя страна заяви, че прокуратурата не изпълнява поръчки и това внушение е “дълбоко невярно”. Въпреки това той обясни, че тя все пак е изпълнявала политически поръчки в периода преди 2001 година.

Споделяне

Още от България