Румен Петков скастри премиера заради Маджо

Румен Петков скастри премиера заради Маджо

Министърът на вътрешните работи Румен Петков за пръв път публично опроверга мнение на премиера Сергей Станишев, определяйки думите му като “абсурд”. Повод за гневната реакция стана неодобрението, което изрази Станишев към хипермерките за охрана, които МВР осигури на бизнесмена от СИК Младен Михалев – Маджо при явяването му в Съдебната палата на 18 май. “Охраната на този свидетел едва ли не като президент на САЩ, определено не прави добро впечатление”, коментира министър-председателят в неделя пред бТВ.

“Изключено е да се твърди, че който и да е охраняван по този начин”, заяви в понеделник Румен Петков по време на посещение в Смолян. Той бил готов да запознае Станишев с “фактите”, дори  заяви, че полицейското присъствие било “доста ограничено”.

“Аз не вярвам министър-председателят да е казал такъв абсурд. Справката показва едно доста ограничено участие на полицейски служители в упоменатото мероприятие. Много ограничено”, заяви Петков.

Той отказа коментар за организацията на такъв тип “специфични задачи”, които, по думите му, далеч не са идея на МВР.

Точно обратното на “ограничено полицейско участие” обаче видяха присъстващите в Съдебната палата журналисти, както и зрителите на телевизионните репортажи. Същото бе констатирано и от парламентарната подкомисия, която проведе изслушвания по случая, в който с пари на данъкоплатците органите на МВР осигуряват трасета и охрана на частен бизнесмен.

Изказването на Петков обаче не е изненада, като се имат предвид многобройните противоречия в обясненията за мерките, оправдани с анонимно заплашително писмо, за които депутати допускат, че е изфабрикувано постфактум от МВР.

Охраната за Михалев бе сравнена с такава като на държавния глава или на международна делегация първоначално от Татяна Дончева, а след като се повози в лимузината на президента Буш, и Станишев констатира подобно сходство.

“Кулминация” на акцията по охраната на Маджо стана инцидентът с фоторепортера на в. “Експрес”, който каза, че е бит от униформени и накаран да изтрие кадрите от знаменателното събитие в “храма на Темида”. МВР отрече да е имало побой. Спирането на движението в центъра на София пък бе обяснено с осигуряването на ляв завой за конвоя на свидетеля.

Наскоро Румен Петков опроверга пред депутати и журналисти познанството си с Маджо, като заяви, че това било истина толкова, колкото и твърденията, че носи бели чорапи. Какво точно е посланието на министъра не е ясно, след като това му изявление бе последвано от негови снимки от публични събития, на които той е с бели чорапи.

Министър-председателят отхвърли твърденията на Татяна Дончева, че в правителството има свързани със СИК министри, но заяви твърдо намерение максимално бързо да създаде Национална агенция по сигурност, която най-вероятно ще отнеме от МВР контрола върху важни спецслужби като контраразузнаването (Национална служба “Сигурност”).

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?