Румен Петков: "Това, което започна срещу Лечков, ще се случи и с други кметове“

Новата власт е освободила 229 служители от държавната и общинската администрация, обяви в петък Младен Червеняков, шеф на вътрешната комисия в БСП за защита на конституционните права на гражданите. Тази комисия бе създадена миналата година, след като правителството на тройната коалиция падна от власт и се притесни от "гоненията" срещу свои кадри.

След среща на социалисти с Института за модерна политика, Червеняков каза още, че с уволненията се обезлюдяват цели служби – например тези по земеделие, дирекциите на социалното министерство по места. Червеняков за пореден път коментира, че служителите са принуждавани да подадат молби за напускане, използва се и атестацията на държавните служители. По думите му с тези уволнения се насажда страх и напрежение.

Според Червеняков вълната на уволнения вече е приключила, но е довела до блокиране на работата на администрацията и забавяне в усвояването на еврофондовете.

Той посочи, че "има тенденция с промени в законодателството да се криминализира почти всичко, което може да се криминализира“.

"Наблюдаваме полицейщина и силовизация на управлението“, смята още Червеняков, който в кабинета "Виденов“ беше министър на правосъдието.

Бившият вътрешен министър и настоящ депутат Румен Петков пък каза, че "никой не е против борбата с престъпността и корупцията, но методите, които се използват, водят до унижаване на човешкото достойнство и всяване на страх“.

Той прогнозира, че "това, което е започнато срещу кмета на Сливен Йордан Лечков, ще продължи и с други“. По думите му "обвинението срещу бившия министър на здравеопазването Божидар Нанев няма да издържи в съда“.

Основателят на Института за модерна политика Борислав Цеков, който е и бивш депутат от НДСВ, а в момента секретар на омбудсмана Гиньо Ганев, посочи, че в докладите си се опитват да анализират дейността на парламента от гражданско-политическа гледна точка, а не от партийна.

От института отчетоха, че за 3 месеца от 35 разгледани законопроекти, 20 попадат "в зоната на сивото законодателство - те не са в защита на човешките права, препятстват упражняването на свободна стопанска инициатива или защитават частни или лобистки интереси“.

Споделяне

Още по темата

Още от България