Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Румен Петков в света на вражеските заплахи към мирния атом на България

10 коментара
Румен Петков в света на вражеските заплахи към мирния атом на България

Отново сме в предизборна кампания и публичното пространство гъмжи от "спасители" на нацията, които ще я избавят от всичките ѝ проблеми. Дори от такива, каквито не съществуват, но пък създават необятен простор за манипулации и демагогия. Такъв е случаят с лидера на АБВ Румен Петков, който вече месеци наред храбро брани българската енергетика и по-специално АЕЦ "Козлодуй" от... посещения на западни посланици.

Фиксацията му е върху визита на американския посланик Херо Мустафа там и Петков не спира да пита кой и защо е допуснал това да се случи. Говори като човек, посветен в най-строгите тайни на Първа атомна. Тайни, които в никакъв случай на бива да стават достояние на американски посланици. Неизкушеният наблюдател би останал с впечатление, че България развива секретна ядрена програма, която в никакъв случай не бива да бъде разкривана.

Повод за всичко това е официалното посещение на посланик Мустафа в АЕЦ "Козлодуй" през декември м.г., отразено с информация и снимки във фейсбук страницата на посолството. Тази визита става два месеца след подписания Меморандум за разбирателство в областта на ядрената енергия за граждански цели между САЩ и България. По време на посещението посланичката е обсъдила хибриден проект за нов реактор в ядрената централа.

През януари правителството прие доклад, според който оборудването, доставено за АЕЦ "Белене", може да се инсталира в работещата ядрена централа – именно хибридното решение, за което говори посланик Мустафа. През февруари пък бе подписан договор за лицензирането на свежото ядрено гориво на Westinghouse ("Уестингхаус") за използване в АЕЦ "Колзлодуй". Пак тогава стана ясно, че през декември е подписан договор с американската компания NuScale Power да анализира възможността за инсталиране на нейни малки модулни реактори на площадка на АЕЦ "Козлодуй".

Още през декември Румен Петков заяви, че иска от ДАНС и Министерството на енергетиката информация на какво основание посланик Херо Мустафа е посетила АЕЦ "Козлодуй".

"Посланик на Съветския съюз не е влизал там, където влезе тя. Какъв интерес проявява Херо Мустафа в "Козлодуй" и нея ще я изгоним ли, или да сме си наясно, че там ние всичко сме си дали предварително, защото "Козлодуй" е стратегически обект от националната сигурност", възмути се тогава лидерът на АБВ и изрази надежда ръководството на централата да бъде незабавно уволнено.

Миналата събота той продължи темата, като обяви, че "за 10-ти е насрочен съдебният процес, в който ние искаме от АЕЦ "Козлодуй" да ни предостави информация за хората, които са посетили централата, в това число чуждите граждани и да ни предостави информация какви документи са предоставени на посланика на САЩ". "Ръководството на АЕЦ "Козлодуй" отказа, т.е. за чужденците може, за българите не може", продължи Петков, цитиран от пресцентъра на партията си.

От АЕЦ "Козлодуй" обясниха пред Mediapool, че имат стандартната програма за визити на външни лица, включително официални делегации. Министерството на енергетиката е било уведомено за посещението на посланик Мустафа, но за подобни визити не се изисква уведомяване на ДАНС, посочват от ядрената централа. От там припомнят, че за максимална откритост на дейността си АЕЦ "Козлодуй" е отворена целогодишно за посещения от български и чуждестранни граждани. "На интернет сайта на централата е описан начинът, по който желаещите да разгледат АЕЦ могат да заявят това, и как се организира тяхното посещение на площадката", заявиха от дружеството. И уточниха, че достъпът на външни лица на площадката на атомната централа се извършва по определен ред, който стриктно се спазва.

От АЕЦ "Козлодуй" обясняват още, че при визитата си на 3 декември 2020 г. посланик Мустафа и придружаващите я лица са посетили командната и машинната зала на V блок на централата, което е стандартен маршрут за посещения на външни лица – официални делегации, организирани групи от ученици, студенти и други граждани, както и в програмите за традиционните дни на отворени врати в АЕЦ. "По време на срещата с изпълнителния директор на АЕЦ Наско Михов и с представители на ръководния екип на дружеството бяха обсъдени теми, свързани с развитието на ядрения сектор, в това число развитието на проекта за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво, на проекта за изграждане на нови ядрени мощности, сътрудничеството с американски компании в областта на развитието на ядрени технологии и др.", допълват от централата.

"Посланик Мустафа не е имала достъп до никакви документи на АЕЦ "Козлодуй", заявиха от дружеството по повод внушенията на Петков, че едва ли не тя е научила тайните на ядрената ни индустрия.

Всъщност в последните двадесет години в АЕЦ "Козлодуй" е имало близо 40 визити на чужди посланици. Те са както от държави с развита ядрена енергетика и с интерес за сътрудничество с българския ядрен оператор, така и от други страни. Сред тях има дори посланици от Молдова, Индия, Виетнам, Китай, Тайланд, Норвегия, Южна Африка. Гости са били представители на посолствата и на Казахстан, Украйна, Израел, Индонезия, Корея, Австралия и пр.

Разбираемо, за този период липсват данни за посещение на съветски посланик, но за сметка на това пък директно първият зам.-генерален ръководител на "Росатом" Кирил Комаров е посещавал централата през октомври 2016 г. Представител на руското посолство е посетил ядрената централа през ноември 2011 г., за участие в кръгла маса, посветена на бъдещето на ядрената енергетика, заедно с дузина други членове на чужди дипломатически мисии у нас.

Херо Мустафа изобщо не е първият американски посланик, чийто крак стъпва в АЕЦ "Козлодуй". На 12 и 13 ноември 2006 г. в централата е бил посланикът на САЩ Джон Байърли. На 28 април 2011 г. там е Джеймс Уорлик. Още от тогава се говори за възможността да бъде използвано американско ядрено гориво и дори АЕЦ "Козлодуй" обяви, че ще строи хранилище за съхранението на отработеното гориво

На 10 юли 2014 г. АЕЦ "Козлодуй" е посетена от тогавашния посланик на САЩ у нас Марси Рийс, която е придружавана от Кристин Свиники – заместник-председател на Комисията за ядрено регулиране на САЩ. Темата на визитата е очакваното акционерно споразумение между "Българския енергиен холдинг" и "Уестингхаус" за изграждане на VІІ блок в ядрената централа по технологията АР-1000. До такова обаче така и не се стигна, кабинетът на Борисов през 2015 г. не успя да привлече и китайски инвеститори за VІІ блок, за да се стигне до сегашното решение за използване на реакторите от АЕЦ "Белене".

2014 година е интензивна откъм дипломатически визити в ядрената ни централа.

На 5 март там е британският посланик Джонатан Алън, придружен от британския министър на енергетиката и климатичните промени баронеса Сандип Върма. Обсъдено и сътрудничеството на АЕЦ "Козлодуй" с британските ядрени компании. Алън посещава централата и година по-рано – 11 юли 2013 г., когато се запознава с процеса по извеждането от експлоатация на малките ВВЕР-440.

Всъщност най-много дипломатически визити в АЕЦ "Козлодуй" има от посолствата на Великобритания и Франция, сочи справката на ядрената централа, предоставена на Mediapool. Освен Алън, там са били и британските посланици Ян Сотар – на 13 май 2003 г., и Джеръми Хил – на 5 октомври 2005 г., както и от зам.-посланиците Лорънс Бройд на 22 юли 2004 г. и Ник Лийд – на 6 ноември 2005 г.

На 9 април 2014 г. визита в АЕЦ "Козлодуй" има френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан. Придружаван е от делегация на икономическата мисия Юбифранс, включваща представители на над 20 фирми с интерес за съвместна работа с ядрената ни централа. Преди дьо Кабан, със същата цел на 23 март 2011 г. дружеството е посетено и от предшественика му Филип Отие. От френските посланиците у нас в АЕЦ "Козлодуй" са били още Доминик Шасар на 5 февруари 2001 г. г., Етиен Дьо Понсен на 11 юни 2008 г. и Ерик Льобедел на 29 септември 2018 г.

На 27 август 2014 г. в АЕЦ "Козлодуй" е бил посланикът на Япония Такаши Коидзуми, който изразил надежда партньорството между двете страни в областта на ядрената индустрия да продължи да се развива и занапред, според съобщението на ядрената централа.

Посещение има и от посланика на Германия Михаел Гайер на 6 октомври 2006 г.

Посланикът на Испания Хосе Луис Тапиа отива в АЕЦ "Козлодуй" на 26 март 2015 г. Придружаван е от представители на испански компании, работещи в областта на ядрената енергетика, които са се интересували от модернизацията на V и VІ блок и програмите за удължаване на живота им, както и с дейностите по извеждането от експлоатация на малките руски реактори.

Освен от посланици, ядрената ни централа периодично е посещавана и от представители на различни ядрени компании и организации. Особено интензивни бяха визитите покрай опитите на намиране на формула за изграждането на VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй".

Реално АЕЦ "Козлодуй" съвсем не е такава сакрална територия, каквато се опитва да я представи Румен Петков. Да, централата е обект от национална сигурност, но също така е бизнес, за който е съвсем нормално да развива отношения с различни партньори, както частни компании, така и на държавно равнище.

В последните повече от 20 години централата работи по различни проекти с компании от цял свят. Дори проектът по удължаването на живота на двата ВВЕР-1000, който бе воден от дружество на руската компания "Росатом", стана с участието на френската "Електрисите де Франс". Германският концерн "Сименс" също има принос в редица дейности по предходната модернизация на двата блока.

Както всяка ядрена централа, и "Козлодуй" има регламент и правила за достъп до информация и пр. Едва ли има наивници, които вярват, че никой никъде по света не знае нищо за "стратегическите" тайни на българската ядрена централа, при положение, че това е граждански обект, който работи по световните стандарти и е под наблюдението на съответните български и чуждестранни регулатори.

В този контекст атаките на Румен Петков по повод визитата на посланик Херо Мустафа нямат логично обяснение, освен опит да се внуши, че АЕЦ "Козлодуй" е призвана да остане завинаги под руски контрол. Нещо, което няма как да се впише в българския национален интерес, но пък немалко политици определено съзират предизборен интерес за самите себе си.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

10 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. BLM
  #10
  Отговор на коментар #1

  Лошото е, че е болест, която се предавала по полов път като сифилис, СПИН и т.н. - справка Антон Кутев.

 2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #9
 3. Антон
  #8
  Отговор на коментар #3

  Шадраванът е най-малкият му кусур.Неговото присъствие от правилната страна на решетките, се дължи на Другарите, на "самоубийството" на Акрам, изчезването на Атанаска - снаха, свидетел и обвиняем, която дългата ръка на справедливата прокуратура домъкна от някъде и показа как слиза от самолет с белезници(!), която изчезна, разбира се и ...пак на прокуратурата.Така той и Д.Йончев, отговорници за източването на "някои" банки в сев. България останаха едни от малкото, непотеглили подир Веска в ЮАР.Е, разбира се, седем юнака от обслужващия персонал опраха пешкира, като последната "консултация" с тях беше 2 дни преди делото по т.нар. "Аферата Акрам"...

 4. Мюнхен
  #7

  Бившият даскал по математика от плевенските села по-добре да се погрижи за отделителната си система, не навсякъде има фонтани. Добре е да консумира тиквено семе или масло от тиквено семе, както и червени боровинки. За оглупяване трудно можем да говорим, защото то е характерно за лица, които изначално са имали нещо в главата си, а в случая не е така.

 5. Велислав
  #6

  Понякога болният пикочен мехур, който се изпуска на публични места и площади с фонтани, засяга и главния мозък на пациента. Тогава световните и националните проблеми стават лесно обясними на засегнатия от Синдрома на Пикливия Петков и той дава подробни и прости обяснения на сложни проблеми, свързани главно с енергетиката, в която шуртенето на вода буди позивни за облекчаване и вж. началото.

 6. В и К
  #5
  Отговор на коментар #4

  За тези, които се чудят какви са тези имена, те са спонтанно изстреляни като отговор към журналист, който поставя неудобни въпроси към Шадравана на пресконференция: https://www.youtube.com/watch?v=PKDkSAzbh3M

 7. Иван Асенов Стоянов
  #4

  Куйович, Муйович, Уйович...

 8. Коментарът е изтрит в 08:47 на 2 октомври 2023 от автора.
  #3
 9. рептилиан
  #2

  Не трябва ли по-кратко да се обясни на комуняга, че има проблеми. Главно морални, но и ментални. САЩ не му издаде виза заради контакти с организираната престъпност (братя Галеви). Имаше голям вой - той беше министър. Не знам дали има друг такъв случай. Това сега е продължение, но вече никой не се впечатлява. Предполагам, че пак ще има много гласуващи за него и Гоце - не по-малко от 0.01%.

 10. Мони Монев Тиранофоб
  #1

  ЦЯЛ ЖИВОТ -КОМУНИСТ! Това е тежка анамнеза...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.