Румен Петков: Юрген Рот е "лъжец", "циник", "безгръбначно мекотело"

Румен Петков: Юрген Рот е "лъжец", "циник", "безгръбначно мекотело"

Публикуваме част от интервюто на бившия вътрешен министър Румен Петков, дадено в петък пред бТВ, в което той пояснява защо заведе дело срещу германския разследващ журналист Юрген Рот.

Водещ: Това, което тръгнахте сега да правите срещу немския журналист Юрген Рот, каква е целта на съдебното дело срещу него - да докажете, че неговите твърдения са несъстоятелни, да направите нещо като контрапроцес, като, де да знам, нещо като...

Р.П.: Първо, да докажа...

Водещ: ...нов Лайпцигски процес?

Р.П.: ...че е лъжец. За мен той е лъжец, и то откровен лъжец и циник. Второ, да е ясно, че фактът, че той е представен като едва ли не водещ германски разследващ журналист, нищо не означава и той трябва да бъде съден. Аз съм убеден, че него ще го съди и моят колега и приятел Васил Антонов. Нека да излезе книгата му. Но аз съм потресен от това, че той самият казва за себе си "аз нямам мнение по въпроса, цитирам източници". Значи, това е едно безгръбначно мекотело, което няма мнение, но цитира източници. На въпроса във в. "Труд" от вчера, ще кажете ли пред съда източниците си, той казва - няма да ги кажа. Ами, хубаво, на мен ми казаха източници, които и аз няма да кажа, че неговите книги се финансират от Осама бин Ладен, т.е. такъв тип твърдения....т.е. такъв тип твърдения, "но няма да си кажа", откровени лъжи. Примерно, говори за едно убийство, че е станало по времето, в което аз съм бил кмет. Далеч след това и далеч преди да стана министър.

Водещ: Сега, като ще имате срещи с посланици, ще говорите ли с тях, защото той на места твърди, че информацията му идва от посолства, той казва: "Говорих със западни посолства примерно, оттам ми казаха"?

Р.П.: Какво значи западни посолства? Ами, да каже кои са.

Водещ: Вие сега, и вие ще ходите в тия посолства. Може да ги питате.

Р.П.: Не, аз не бих обидил нито едно посолство с тема за човек, който, държа да кажа, че във вашето авторитетно предаване за последен път ще коментирам това нищожество и повече няма да му обръщам внимание.
...

Квалификациите на Румен Петков за немския журналист са сравними преди всичко с други негови изявления по адрес на хора, които счита за свои противници, но се родеят и със словесния "шедьовър" на бившия прокурор Спартак Дочев, който през 2004 г. предприе решителна атака срещу международния лобист Брус Джаксън, който критикуваше тогавашния обвинител №1 Никола Филчев.

"Внимавай с картинката, мушморок такъв", предупреди Дочев в отворено писмо до Джаксън, като го нарече "миризлив мушморок", "вонящо влечуго", "обикновен подлец", "международен шмекер".

Още по темата
Още от България

Как оценявате присъдите по делото "Иванчева"?