Румен Петков за правосъдния министър: Само гробищата са пълни с незаменими хора

Румен Петков за правосъдния министър: Само гробищата са пълни с незаменими хора

"Този вопъл, че ако бъде пипнат Христо Иванов, съдебната реформа си отива, е безкрайно несериозен. Само гробищата са пълни с незаменими хора." Това заяви зам.-председателят на АБВ Румен Петков в неделя в предаването "Събуди се" по Нова телевизия.

Той призова Христо Иванов да извади списък с имената на магистратите, които пречат на правораздаването. "Да не объркаме публиката рано сутринта на Никулден - нито Висшият съдебен съвет, нито Народното събрание, нито медиите, нито има земна сила, която да спре Христо Иванов да извади магистратите, които бавят правосъдието", каза Румен Петков.

Попитан дали партия АБВ, която е част от управляващата коалиция, подкрепя някои от критиките на ДПС към управлението, Петков помоли водещите да бъдат по-сериозни. И допълни, че самият той бил оправял критики към главния прокурор Сотир Цацаров - "не е повод за гордост, но да кажа".

АБВ не обявява самоцелно плановете си за напускане на коалицията, а има конкретни принципи и политики за бюджет 2016, на които държи, каза Румен Петков по повод поредната закана на партията, оглавявана от Георги Първанов. Решението дали АБВ остава или напуска се очаква да бъде взето в сряда от националния ѝ съвет.


"Не може министър-председателят да излезе и да каже: "Който министър иска повече пари да ми донесе оставката си” и на повече от половината министерства да се увеличи бюджетът. Две или три са министерствата, които спазваха стриктно финансовата дисциплина и всъщност защитиха интереси и реализираха политики", заяви Румен Петков, като посочи сред тях министерството на труда и социалната политика (оглавявано от Ивайло Калфин от АБВ) и това на регионалното развитие, които са си изпълнили бюджетите точно, а и не получават увеличение.


Бившият вътрешен министър настоя да бъдат финансово осигурени ДАНС и Държавна агенция "Разузнаване": "Страните от общността очакват да бъдем ефективни за събирането на информация за преминаващите пътници през България. На ДАНС лежи задължението да направи Българския антитерористичен център работещ”.

Румен Петков заяви също, че е недопустимо да се пипат бюджетите на общините.


Петков коментира и репликата на Валери Симеонов от ПФ, че АБВ са като "магистралка, която си търси клиента": "Просташкото в политиката не е от вчера, но това е съществен принос."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?