Румен Петков – заслужил майстор на спорта

Румен Петков – заслужил майстор на спорта

Народният представител от БСП и бивш министър на вътрешните работи Румен Петков е вече "Заслужил майстор на спорта по кореспондентен шах". Званието е присъдено "заради изключителните му заслуги за развитието на кореспондентния шах в България", а грамотата му беше връчена от председателя на плевенския шахматен клуб "Спартак Плевен ХХI”" Петьо Маринов, който е и президент на Българската федерация по кореспондентен шахмат.

От своя страна народният представител връчи на плевенския клуб два комплекта шахматни дъски и фигури. Те са копия на дъската, на която Веселин Топалов игра една от срещите срещу американския шахматист Гата Камски във финалния мач на претендентите за световната титла. Румен Петков дари и три хиляди лева на Валентин Йотов от Плевен, който е най-младия български гросмайстор.

Кореспондентният шахмат за разлика от класическия вариант се играе задочно, като преди десетилетия противниците си разменяха ходовете по пощата. Днес това става с E-mail, или чрез сървъра на Международната федерация, и само в определени турнири – по пощата. Времето за мислене в този спорт се отчита в дни, като по сегашния правилник на българската федерация при игра по електронна поща или по сървъра на ICCF играчите имат по 50 дни за всеки 10 хода.

През септември миналата година Румен Петков бе председател на организационния комитет на провелия се в Плевен 61-ви Конгрес на Международната федерация по кореспондентен шахмат ICCF. Не е ясно дали той е играл шах по тази система.

За сметка на това плевенският народен представител е известен с привързаността си към далеч по-бърз спорт – мотоциклетизма. Той е председател на организационния комитет за Гран при на България по мотокрос.

С това си качество той се прочу, когато в началото на миналата година начело на 20-членна делегация, включваща още няколко министри, заместник-министри, техните съпруги, областни управители и кметове, направи петдневно луксозно посещение в Монако на разноски на Българска федерация по мотоциклетизъм.

Споделяне

Още от България