Румен Радев: Българският бизнес е длъжник на гражданите по отношение на заплащането

"У нас има два типа бизнес – единият търси "правилните" хора с достъп до публичен ресурс и корумпира, другият залага на иновации и развива икономиката ни"

Румен Радев: Българският бизнес е длъжник на гражданите по отношение на заплащането

Държавата е длъжник на българския бизнес по отношение на правила и законност, но българският бизнес е длъжник на гражданите по отношение на заплащането на труда. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията, на която бяха отличени финалистите от конкурса "Мениджър на годината – 2018", съобщи пресслужбата на държавния глава.  

Развитието на иновативния и почтен бизнес през последните десетилетия у нас нямаше как да се случи, ако не бяха българските предприемачи и мениджъри с богат опит, управляващи ефективно процеси и хора, вземащи важни оперативни и стратегически решения, каза Радев.

Страната ни ще е различна, ако по-често представителите на нашия политически елит се вслушваха и вглеждаха в знанията, професионалния път и опита на десетимата мениджъри -финалисти, номинирани за наградата, които ръководят сложни процеси, проекти и хора в трудна и динамична среда, заяви още президентът.

Той посочи, че в българския бизнес се налага разграничение. "Първият тип бизнес у нас фокусира изцяло усилия в търсене на подходящите хора сред онези, които разпределят и управляват публичния ресурс, с цел по-лесно да печелят обществени поръчки и пари. Другият залага изцяло на ефективен мениджмънт, иновации, производство с висока добавена стойност, развитие на конкурентоспособност", посочи Радев.

По думите на държавния глава, непочтеният бизнес ражда несправедливост и корупция, изкривява икономическите и обществените отношения, задушава качеството и конкурентоспособността, отдалечава страната от модерния свят и води надолу цялото общество.

Вторият тип бизнес е този, който движи напред българската икономика и придава реална добавена стойност – това е истинският и прогресивен български бизнес, който инвестира в обучение и квалификация на своите служители, в нови форми на управление и постепенно, но неотклонно модернизира обществото и интегрира страната в Европа, заяви Румен Радев.

Президентът призова държавата и обществото да подкрепят именно почтения и прогресивен бизнес.

"Ще се превърнем в просперираща държава само когато имаме ясното съзнание, че не можем да разделим успехите на държавата от успехите на обществото и бизнеса", каза още Радев.

Той посочи, че държавата е длъжник на българския бизнес по отношение на правила, предсказуемост и законност, но българският бизнес е длъжник на гражданите по отношение на заплащането на труда.

От обучението си в Стратегическата академия на Военновъздушните сили на САЩ научих, че бъдещето принадлежи на онези ръководители, които успеят да съчетаят науката за мениджмънта с изкуството на лидерството, отбеляза Радев.

Церемонията по награждаването на финалистите в конкурса "Мениджър на годината" се състоя в понеделник вечерта на сцената на Софийската опера и балет. Президентът Румен Радев беше придружаван от съпругата си Десислава Радева. Държавният глава обяви победителя от 11-ото издание на надпреварата и връчи кристалната статуетка на Александър Димитров, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на "А1 България".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?