Румен Радев: България има интерес и необходимост от доставки на руски газ през Черно море

"Опитите за политическа изолация на Русия не носят изгоди за нито една от страните"

Румен Радев, сн. БГНЕС
България има стратегически интерес да получава руски газ чрез газопровод по дъното на Черно море, който излиза на българска територия, казва българският президент Румен Радев в интервю за ТАСС. 
 
Той посочва, че по време на последното посещение на президента на Сърбия Александър Вучич двамата са обсъдили тази тема и Вучич също е подкрепил идеята за получаване на руски газ през България.
 
"Разбира се, ние напълно разбираме желанието на руската страна да има железобетонни гаранции, че българската позиция по този въпрос няма да се променя в течение на няколко години. Но стратегическата необходимост от преки доставки на руски газ в България е налице и моята позиция по този въпрос е еднозначна", добавя Радев.
 
Президентът на България отбелязва и други сфери от взаимен интерес, в които сътрудничеството между двата страни се развива активно. Като пример според него могат да се посочат туризмът и търговията с недвижими имоти, но има и огромен неизползван потенциал.
 
В интервюто Румен Радев изразява надежда, че българската селскостопанска продукция ще се върне на руския пазар. Президентът отбелязва и големите възможности на българските строителни компании.
 
Той посочва, че България се утвърждава като един от Ай Ти-секторите в Европа и тук също може да се развива съвместно сътрудничество. Държавният глава изтъква и стратегическото значение на туризма, приходите от който по думите му надхвърлят 10 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.
 
Българският президент обръща внимание и на предимствата за руските туристи в България, които според него са предпочитани гости, за което допринася близостта на езиците и духовните връзки между нашите народи.
 
Разбира се, допълва той, правим всичко възможно на руските туристи да им е по-лесно, когато поискат да пътуват до България. 
 
"България е много привлекателна туристическа страна, това е вярно, и туристите у нас могат да се наслаждават на широк спектър приключения и впечатления и,разбира се, на пълноценна почивка", добавя Румен Радев.
 
Отношенията между България и Русия трябва да се развиват и да вървят напред, заявява още българският президент.
 
"Връзките между нашите народи са живи, особено на чисто човешко, емоционално, културно и религиозно равнище. Но в политически и икономически план тези отношения бяха подкопани по времето на прехода. Мисля, че нашите връзки трябва да се развиват, да се придвижват напред", казва Радев.
 
Пред ТАСС той повтаря старата си теза, че "еврофилията не означава русофобия". 
 
Радев отбелязва, че "опитите за политическа изолация на Русия не носят изгоди за нито една от страните".
 
По повод предстоящата 140-годишнина от подписването на Санстефанския мирен договор Радев казва, че договорът е "възкресил България" в границите, за които са мечтали възрожденците. И добавя, че Берлинският договор и "целият 20-и век" са изменили границите на Балканите и сега много хора с българско самосъзнание живеят извън пределите на своята родина. 
 
"За тези 140 години имаше немалко опити за ревизиране на историята, вкл. и през последното десетилетие, но безспорен факт в тази история, най-важният за нас, е българското Освобождение, което още повече заздрави връзките между нашите два народа", констатира президентът на България. 
 
Той напомня, че България е дала на славянските народи писменост и се гордее с това свое постижение. Според него най-силните връзки между българския и руския народ са духовните и затова "те ще преживеят всяка политическа зима". 
 
Радев вече договори с премиера Бойко Борисов следващият български посланик в Москва да е секретарят му по външна политика Атанас Кръстин.
 
Задълбочаването на българо-руските отношения бе един от основните приоритети в президентската кампания на Радев. Той многократно се обяви за вдигане на европейските санкции срещу Русия, наложени незаконната анексия на Крим и ролята ѝ в Източна Украйна, но правителството се придържа към общите решения на ЕС по този въпрос. 
 
Радев покани и руския президент Владимир Путин да посети България точно по време на ротационното ни председателство на ЕС, но впоследствие обясни, че той няма да може да дойде заради президентските избори в Русия през март. 
 
Кога ще има визита на Путин – и по-важно, какви договорености ще бъдат постигнати по време на това посещение, все още не е известно, но при всички случаи това ще е една от задачите на президентския пратеник Кръстин. 
Споделяне

Още по темата

Още от България