Румен Радев е сред призованите свидетели по делото срещу Николай Ненчев

Румен Радев е сред призованите свидетели по делото срещу Николай Ненчев

Новоизбраният президент Румен Радев фигурира в списъка с 23-ма свидетели, призовани за първото заседание на Софийския градски съд (СГС) по делото срещу военния министър в оставка Николай Ненчев за ремонта на изтребителите МиГ-29, съобщи "Правен свят".

От съда отказаха да потвърдят официално тази информация, тъй като производството е секретно. Както е известно, прокуратурата обвини Ненчев в престъпление по служба, с което на практика оставил незащитено въздушното пространство на страната и създал опасност от допускане на тежки летателни инциденти, поради разтренираност на военните ни пилоти.

Според обвинението за времето от 5 май 2015 г. до 9 септември 2015 г., Николай Ненчев не е изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС) и не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолетите, с което не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност българските ВВС.

Делото бе разпределено на бившия заместник районен прокурор на София Стефан Милев, който след преминат конкурс стана съдия в Софийския градски съд. Той е насрочил първото си заседание по казуса за 22 февруари.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?