Румен Радев: Гарантирам сигурността на Цветан Василев, ако се върне в България

Румен Радев: Гарантирам сигурността на Цветан Василев, ако се върне в България

Гарантирам сигурност на Цветан Василев, ако дойде в България и даде показания по делото "КТБ". Това обяви президентът Румен Радев в неделя по повод откритото писмо на съпругата на банкера Антоанета Василева, която поиска намесата на президента заради повдигнатото на дъщеря ѝ Радосвета Василева обвинение за пране на пари.

Радев обаче заяви, че правомощията му са ограничени. "България не е президентска република. Правомощията на президента за съдебната власт са ограничени", заяви той пред репортери, без да коментира по същество обвиненията на съпругата на Цветан Василев към прокуратурата.

Президентът каза, че е разсекретил стенограмите от разговорите за КТБ, с което е помогнал за осветляване на обстоятелствата, довели до фалита на банката. Сега всичко било в ръцете на правосъдието.

"Василев може много да допринесе за разрешаването на този скандал, като даде валидни показания и доказателства. Според мен това трябва да стане в един прозрачен открит публичен процес", допълни Радев.

Бившият банкер Цветан Василев продължава да се укрива в Сърбия и исканията на българските власти са екстрадирането му към момента са блокирани. Василев твърди, че не вярва на българските власти и по-специално на главния прокурор Сотир Цацаров, който според него е виновен заедно с Делян Пеевски за срива на КТБ и последващото ограбване на активите ѝ. Поради тази причина Василев се опитва да превърне своя казус в първото дело по Глобалния закон "Магнитски" в САЩ, който, позволява на американското правителство да защитава хора по цял свят, станали жертва на репресии и нарушения на правата им заради това, че са разкрили случаи на корупция по върховете на властта.

Президентът Радев коментира също, че се надява правителството да инициира диалог с протестиращите в Слънчев бряг срещу акциите "Тишина". Скандалът показа неща, които всички знаехме - че законите не се спазват и институциите не работят. Сутринта чух призиви за диалог и от министъра на туризма г-жа Ангелкова и се надявам да се изработят такива правила, които да не се сменят по средата на сезона, каза президентът.

Той се изказа в Ахелой, където пристигна за честването на 1100 години от победата на Цар Симеон Велики срещу Византийската империя.

Споделяне

Още по темата

Още от България