Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Румен Радев: Има ли премиерът общи бизнес интереси с Делян Пеевски?

Борисов отрече и призова президента, ако има разработки за депутата от ДПС, да ги даде на прокуратурата

49 коментара
Румен Радев: Има ли премиерът общи бизнес интереси с Делян Пеевски?

Президентът Румен Радев атакува премиера Бойко Борисов с директен въпрос за общите му бизнес интереси с депутата от ДПС Делян Пеевски, изричайки на глас това, което мнозина смятат за даденост, но не смеят да изрекат на глас. Радев не спомена каквито и да е конкретни факти. Министър -председателят заяви в отговор, че това е "абсолютна лъжа" и призова президента, ако има "разработки за контрабанда за Делян Пеевски", да ги предаде на прокуратурата.

Самият Пеевски реагира с изявление, че "не е сериозно премиер и президент, от висотата на тяхната позиция, да ме използват в опит за разрешаване на съществуващите между тях, или между техните администрации".

Има ли Борисов общи бизнес интереси с Делян Пеевски?

"Ако някой смесва в едно изречение хора от моята администрация с г-н Пеевски, той дължи отговори на някои въпроси. Имал ли е и продължава ли да има срещи с Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с Пеевски? Продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски?", заяви държавният глава в четвъртък, провокиран от думите на министър-председателя в сряда вечер пред бТВ, че началникът на кабинета на президента Иво Христов навремето е работил за телевизия на Пеевски.

Неофициалните твърдения за връзки между Борисов и Пеевски съществуват от години, но никога досега въпросът не е повдиган ръководител на държавна институция или друга публична фигура от подобен ранг.

Борисов: Какво общо може да имам аз с депутат от опозицията?!

В отговор Борисов определи коментарите на Радев за "вероломно нападение върху правителството след едно изключително добронамерено интервю" и "абсолютна лъжа".

"Какво общо може да имам аз с депутат от опозицията?Ако Пеевски е извършил престъпление и Радев знае, защо не е възложил проверки по времето на служебния кабинет. Ако има каквито и да било данни за мой бизнес, защото това е абсолютна лъжа, за нещо общо, което съм направил с Пеевски, го моля да сезира прокуратурата, КОНПИ и каквото иска друго. Разчитам, че ще изпрати всички разработки за тези месеци и за контрабанда, и за Пеевски, в прокуратурата. Ако аз съм замесен, ще отговарям за делата си, но категорично твърдя, че това не е вярно", заяви Борисов на импровизирана пресконфенция на летището преди да замине за Мюнхенската конференция по сигурността.

Премиерът на свой ред обвини президента, че заема страната на БСП, въпреки че по конституция трябва да е независим, и го призова, ако смята да прави партия или иска президентска държава, да го каже публично. Освен това Борисов го иронизира, намеквайки за евентуални негови връзки със Слави Трифонов:

"Да не ми препишат, че в Слави Трифонов са се подигравали с президентската двойка. Те си имат стари отношения най-вероятно".

Атака по всички фронтове

В четвъртък Румен Радев нападна яростно Борисов, критикувайки цялостната политика на правителството му, особено външната, която сега е под светлината на прожекторите заради българското европредседателство.

Румен Радев за пръв път коментира публично ролята на депутата от ДПС и заяви, че "споменаването в едно изречение на хора от администрацията му с името на г-н Пеевски е груба манипулация".

"Аз съм горд, че имам интелигентни съветници, секретари, началник кабинет. В никакъв случай те не са причината за напрежението между нас. Това са много други неща. Пренебрежителното отношение към националния суверенитет, скалъпената целенасочена парламентарна комисия за изтребителите и грубите лъжи покрай нея, прекратената модернизация и разсипията във въоръжените сили, идеите за безкрайни концесии, липсата на прозрачност в собственост, управленски решения, харчене на средства, бетониране на корупцията с новия закон, внасянето на генерални промени в законите между първо и второ четене без обсъждане и съпътстващото становище от ресорните институции, катастрофата в чуждестранните инвестиции, липсата на ефективна политика за развитието на човешкия потенциал, мизерните пенсии и други", каза Радев.

Той коментира интервюто пред бТВ, в което Борисов каза: "В президентството има един човек, който пише речите на Радев. Един медиен човек, помня го още от Би Би Ти – телевизията на Пеевски". Премиерът уточни, че говори за Иво Христов, който още снощи отрече да е бил в медията по времето, когато се заговори, че е станала собственост на депутата от ДПС (той и до момента отрича да я е притежавал – бел.ред.). Бойко Борисов посочи Иво Христов като основен виновник за напрежението между институциите.

На кого прави подаръци ДПС?

Президентът коментира, че Борисов е получи "коледен подарък" с подкрепата, изразена от Ахмед Доган, а ГЕРБ са гласували "за" внесения от ДПС закон за КТБ".

Той визира традиционното коледно приветствие на почетния лидер на ДПС, в което тази година той препоръча на партията си да не сваля правителството на ГЕРБ, и подкрепата на управляващите за закона "Пеевски" за КТБ.

Радев има възможност да наложи вето на закона за КТБ, но все още не е казал публично позицията си по него.

Борисов от своя страна каза, че "партията, която издигна Пеевски за шеф на ДАНС, издигна и него за президент, а ДПС го подкрепи".

"Ние сме единствената партия, която никога не е правила коалиции и не е получавала подкрепата на ДПС. Моята добронамереност към всички не трябва да става накрая за мой ущърб. ДПС гласува за падането на правителството, против правителството, когато го създадохме. Подарък не ми прави", каза Борисов.

Борисов: Бях толкова добър човек, а той избухна с ярост

"Избухна (Радев, бел.ред.) с ярост, злоба, жлъч. Аз вчера бях толкова добър човек, може би не може да ми прости, че не купихме тези изтребители за няколко милиарда. Аз внимателно прегледах всичко, което съм говорил. По нито един пункт не съм обидил президента Радев", каза Борисов.

"Аз мога да задам контравъпроси в същия стил - колко струват изборите на президента Радев, как се дговори с ДПС за подкрепата, с Делян Пеевски ли го е направил?", допълни той.

В същото време Борисов каза, че началникът на президентския кабинет Иво Христов вече една година няма достъп до класифицирана информация, а в същото време непрекъснато го критикува във Фейсбук.

"Все едно Румяна Бъчварова да го хейти всеки ден", каза Борисов и допълни, че само е попитал как Иво Христо от телевизията е станал началник на кабинета на президента.

"Много често не се знае реалния собственик на българските телевизии. Нито е компромат, нито е обида", уточни той.

"Радев заема явно страната на партията си"

"Един държавен глава, един президент на всички българи, равно отдалечен, не е редно да дава такива оценки и да взима такава явна страна към неговата пария БСП. Не може, вчера, когато се разтресе държавата от това, че искат да върнат "Народния съд" или по-скоро считат, че това е нещо добро - да се избият хиляди българи без съд и присъда, като кучета в лагерите, да не каже една дума по темата. Той е длъжен и за едните и за другите, както аз снощи защитих и двете страни. Когато са трепали партизани, това е било толкова лошо, те също са българи, както след това, когато са избивани в концентрационните лагери", каза премиерът Борисов.

Иво Христов: Премиерът или бърка, или лъже

Самият Иво Христо коментира в четвъртък, че Борисов или "бърка, или лъже", като го свързва с Пеевски.

"Бях директор на BBT в периода март 2003 - март 2004г., когато неин собственик беше Петър Манджуков. А не г-н Пеевски, както внушава г-н Борисов", посочи Иво Христов в личния си профил във Фейсбук.

"Много години след моето напускане телевизията (BBT) бе продадена. Тук има много колеги, които могат да изобличат тази манипулация, включително собствената му ПР съветничка, в онези години репортер в телевизията" - добави Иво Христов, визирайки сегашната шефка на правителствената пресслужба Севделина Арнаудова, която работеше в същата телевизия като репортерка.

Радев: Премиерът да слуша по-малко министрите си и гласове извън България

Президентът коментира и завоя в позицията на Борисов по отношение на Истанбулската конвенция, като посочи, че той трябва да слуша "по-малко своите съветници, министри и гласовете извън България".

"Да прочете конвенцията на английски или френски, това са двата езика, на които тази конвенция има достоверен правен смисъл. Българският народ не отхвърли тази конвенция защото е недорасъл или недоразбрал, а защото има ценности и не приема да бъде лъган", препоръча Радев, който по-рано се обяви против ратификацията ѝ.

Продължавайки в същия дух на демонстрация на превъзходство и назидание, той даде препоръки на премиера и за предстоящата среща между ЕС и Турция във Варна, която бе инициирана от българското правителство: "Много е важно ролята на България в тази среща да не се свежда до домакина, който разнася шербет. България – и това очаквам от премиера, трябва да постави към г-н Ердоган тези въпроси, на които очакваме отговори – за гаранция за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи, за ненамеса в нашия изборен процес, за ненамеса в духовния живот на нашите български мюсюлмани, за компенсация на тракийските бежанци".

В отговор Борисов го призова да каже кой глас извън България визира.

"Брюксел, Меркел или Макрон", запита Борисов.

Иначе, има единомислие за службите и посланиците

Запитан дали е съгласувал с премиера и дали има единомислие за назначението на нов началник на Националната служба за охрана (НСО) и за посланическите назначения, държавният глава заяви, че "в това отношение с премиера имаме много коректен и принципен диалог както за предложенията, които той прави, така и за предложения, които аз правя. Но не искам да коментирам никакви имена, докато не видя съгласувателен подпис".

За нов шеф на НСО се спряга името на съветника му по военна сигурност и бивш шеф на "Военна полиция" ген.-майор Данчо Дяков.

Началникът на държавната охрана се назначава по предложение на Министерския съвет с указ на президента.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

49 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Bлaдo
  #49

  ...и обратно на темата! Малко ми се губи цАцаров в тая орташка тройчица... ;-) - повече е като за каре работата...

 2. Bлaдo
  #48
 3. andrei
  #47
 4. edin.drug
  #46
 5. Bлaдo
  #45

  оставете ги - това си е вътрешен проблем на ГерБсп-то.

 6. Asparuch_deactivated_1520403985
  #44

  Поздравления за Президента! А Филка ..филка - сон я лаже.№43 За Радев гласува бълг.народ.

 7. Филка Русофилка
  #43

  Зa Paдeв глacувaxa кoмуниcти, pуcoфилcки пapaвoeнни opгaнизaции (имà c тяx cпeциaлнa cpeщa пpeди избopитe), пpoвoкaтopи-paзкoлници нa дecнитe aлa Явop oт Гepмaния Кoмуниcт, лeвoинтeлeктуaлни пoлитичecки инфaнтили и пpoч. Oбeщa им c Пapтиятa нa opгaнизиpaнaтa кoмуниcтичecкa пpecтъпнocт дa пpeвъpнaт Eвpoпpeдceдaтeлcтвoтo във „витpинa нa гeйтoвe, кoитo гъpмят из cтpaнaтa“, зa дa пpoвaлят „oмepтaтa“ нa (eвpocъзaклятничecкoтo) пpaвитeлcтвo „дa гapaнтиpa cпoкoйcтвиe oтвътpe и лeгитимaция oтвън“. Вoди вoйнa c нeгo и нepвничи, вмecтo нeзaбaвнo дa изгoни инфилтpиpaния му „cив кapдинaл“ Ивo Xpиcтoв. :)

 8. Чочо
  #42

  Със сигурност има Борисов общи интереси със Делян Пеевски-само че те са тайни! Както Радев има ...не толкова тайни връзки с Нинова и БСП,което значи и с Пеевски-нали той им е тайната касичка за пари!?"Конфликтът"между Борисов и Радев,е предназначен само за абдалите,които ще гласуват пак за Борисов! И Радев му помага за това,защото не му пука за президентството,за да помага на тайните приятели на БСП,като Борисов,като ги описва като такива,като каквито иска да изглеждат електората на Борисов....А иначе...те си знаят,че ближат едно канче....

 9. Преслав
  #41

  Ооо, троловете тук са се хванали за гушите. Забавно е.

 10. Дядо ми Петър
  #40

  Да бе, на прокуратурата, т.е. - на ТРЕТИЯ ШИШКО! Който веднага ще се юрне да разследва връзките между другите ДВАМА ШИШКОВЦИ. А иначе, не е важно кой го казва, а че казаното за Рапона е абсолютната истина. Която отдавна е публична тайна, независимо от цялото му квичене в последно време.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.