Румен Радев изненадващо стартира срещи за реформата в правосъдието

Първият поканен бе шефът на ВАС Георги Колев, следващият е шефът на ВКС Лозан Панов

Георги Колев и Румен Радев

Президентът Румен Радев изненадващо стартира срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт по теми, свързани с реформата в правосъдието. Това се разбра от съобщение в сайта на държавния глава, според което първата среща е била в понеделник с председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, чийто мандат изтича и предстои Висшият съдебен съвет (ВСС) да избере негов приемник.

Новината за проведения разговор с Колев дойде след съобщението, че във вторник Радев ще приеме председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов по негова инициатива.

Предстоящият им разговор има предистория. Миналия месец Панов неуспешно се опита да ангажира президента с организирането на независима проверка на т.нар. скандал "ЦУМ-гейт"- частната среща на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмена и издател на в."Сега" Сашо Дончев в офиса на бизнесмена от БСП Георги Гергов.

Според официалното съобщение срещата Радев-Панов ще е посветена на продължаването на съдебната реформа. Двамата ще обсъдят взаимодействието между властите в страната "с оглед на последните събития в съдебната система", както и евентуални конституционни промени, свързани с функционирането на Република България като правова държава.

На 15 май Лозан Панов призова с официално писмо Румен Радев да сформира специална комисия по аферата ЦУМ-гейт. Той смята, че този скандал, както и последвалите го информации за прокурорските проверки в КЕВР са създали усещането, "че дейността на прокуратурата за възбуждане на наказателно преследване и осъществяване на надзор за законност се обуславя не от предвидените основания в закона, а от лични контакти, непрозрачно влияние и корупционни практики".

Президентът обаче отклони искането доста рязко, заявявайки, че той "не е следовател и разследващ орган" и че сформирането на такава комисия би било в разрез с конституцията. Румен Радев освен това окачестви конфликта във Висшия съдебен съвет между контролираното от Цацаров мнозинство и останалите му членове като "крамоли", които "не са в дневния ред" на държавата. Той обаче декларира, че споделя тревогата на Лозан Панов за състоянието на съдебната система.

На 19 май шефът на ВКС бе приет от премиера Бойко Борисов, който предпочете да си затвори очите за реалния проблем и заключи, че става дума за "междуличностни конфликти" във Висшия съдебен съвет, от които се възползвали "малки политически партии-кърлежи". Така Борисов се солидаризира с лагера на Цацаров, който отбива всички критики с твърдението, че са политически мотивирани.

Предстои да се види дали президентът Румен Радев ще се наеме да формулира по-независима позиция с риск да бъде пометен от свързаните с Пеевски медии.

До момента Радев не е обявявал публично намерението си да дискутира с магистрати и политици реформата на правосъдието и не е ясно как той оценява проблемите в системата. За последно Радев се е изказвал по тази тема в хода на предизборната кампания и се е придържал към позициите на БСП, която бе против пакета конституционни промени за съдебната власт, внесени навремето от бившия правосъден министър Христо Иванов. Ключови предложения от тази реформа, включително проблема с безконтролната власт на главния прокурор, обаче бяха блокирани от монолитно многопаритйно мнозинство през 2015 г. Сега ГЕРБ отново твърди, че продължаването на съдебната реформа е управленски приоритет, но пак не се знае докъде ще стигне, като се имат предвид породилите се през годините съмнения за зависимости между премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров (аферата "Яневагейт", която също остана непроверена по независим начин, както сега "ЦУМ-гейт).

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?