Румен Радев: Ловенето на шпиони не бива да става риалити шоу

Румен Радев, снимка БГНЕС

Ловенето на шпиони не бива да се превръща в телевизионно риалити, каза президентът Румен Радев във вторник в коментар за изгонването на двамата руски дипломати, които бяха разкрити от прокуратурата като шпиони.

"България трябва да отстоява твърдо своя суверенитет и да пресича твърдо всеки опит за намеса във вътрешните ѝ работи при наличие на конкретни доказателства за това, но тази дейност не бива да се превръща в телевизионно риалити. Ефективността трябва да е над ефектността", коментира държавният глава.

Той изрази надеждата си, че "шпионските скандали" няма да навредят на прагматичните отношения между двете държави. В отговор на въпрос от кореспондента на руската държавна агенция ТАСС Румен Радев каза, че има покана от руския си колега Владимир Путин да присъства на парада за Деня на победата на 9 май в Москва, но още не е решил дали да ходи.

"Още не съм отговорил на поканата и не искам да спекулирам", обясни президентът.

Румен Радев разказа подробно за своите разговори по време на Петербургския икономически форум през юни миналата година. Българският президент каза, че е имал "дълги спорове" с Путин за цената на руския газ за България.

"След дълъг спор с Путин той прие моите аргументи", обясни Радев. Той каза, че Путин бил приел Русия и България да започнат разговори за цената газа, защото България купува най-скъпо руски газ сред всички останали в Европа. Българското правителство обаче не посрещнало с готовност постигнатата договорка от разговорите между двамата президенти, обясни Румен Радев.

Критика по всички теми

По време на своя отчет държавният глава за пореден път разкритикува управляващите за липсата на върховенство на закона и разделение на властите, за корупцията и проблемите със свободата на словото, едноличното разпореждане с бюджета и обществените поръчки.

"Налице е все по-силно срастване на партията с държавата", каза Радев. Той допълни, че ще работи за укрепването на правовата държавата и свободата на словото.

"Ще работя за въвеждане на 100% машинно гласуване и ограничаване на купения и контролирания вот", каза президентът.

Той постави сред приоритетите си реформирането на армията, съдебната система, антикорупционната комисия, демографската криза, образованието и дори увеличаването на пенсиите. Румен Радев определи демографската криза като най-голямата заплаха пред страната и обвърза този въпрос с качеството на образованието.

"Ако Перник е провалът, който доведе до водната криза, то резултатът (на учениците в теста) PISA e същото в образованието", каза президентът. В същото време обаче единствената похвала, която правителството получи от Румен Радев, бе за увеличаването на заплатите на учителите. Според него това е недостатъчно, защото страната има нужда от прелом.

"Някой пак ще каже, че президентът е черноглед и песимист. Напротив, имам висока амбиция за превръщането на България в развита европейска страна. Но аз съм и реалист. Пътят към успеха минава през сваляне на розовите очила, за да не се спъваме в проблемите", каза той.

В отговор на въпрос дали вече е свалил доверието си от правителството, Радев каза, че би имал много по-високо доверие в кабинета, ако неговата цел не е просто да доизбута мандата си.

Споделяне

Още от България