Ново интервю на близък до Путин руски анализатор-разузнавач:

Румен Радев може да изиграе роля за излизането на България от ЕС и НАТО

Леонид Решетников

Бъдещият български президент Румен Радев може да изиграе “забележителна роля“ по пътя на България извън ЕС и НАТО. Това каза в обширно интервю за TV+ ген.-лейтенант Леонид Решетников. Той е ръководител на Института за стратегически изследвания към президента на Русия и дългогодишен ръководител на Информационното направление в Службата за външно разузнаване на Руската федерация, водещ на направлението за България.

Преди няколко дни той обясни, че е бил информиран за издигането на  Румен Радев за кандидат за президент лично от лидера на БСП Корнелия Нинова още преди българското общество да разбере за това.

Ген. Решетников уточнява, че в Русия в момента не познават добре Румен Радев. Оценката на Решетников за него е, че е “реалистичен човек, реалистичен мъж, българин, патриот, разумен човек“. Според него, ако Радев продължи по пътя, който е поел, може да има “забележителна роля в този процес“ по връщане на България на “българския път“ извън ЕС и НАТО.

“Но все пак ние знаем, че България не е президентска република. Много неща не зависят от президента. Това (избирането му) не е достатъчно. Трябва формиране на едно правителство, което в бъдеще не може да направи такива неща, като да се откаже от „Южен поток“ например, нали“, каза ген. Решетников и уточни, че парламентарни избори ще покажат дали настроенията, довели до избора на Радев за президент, са реални.

В същото време ген. Решетников казва, че към момента изглежда, че по-скоро ЕС ще се разпадне, отколкото България да тръгне самостоятелно да излиза от съюза.

Решетников обяснява и за срещата си с Корнелия Нинова. Тя се е провела през август тази година в София, когато  руснакът е бил на почивка в България.

“Тя ми каза, че още не познава г-н Радев, но мисли, че той е много добра кандидатура. Това е всичко, за което ние говорихме. Нямаше специални обсъждания... Аз я заварих (Нинова) в този момент, когато започна обсъждането на тази кандидатура.“, обяснява ген. Решетников.

Интересни са и коментарите му за ДПС. Той казва, че няма приятели в тази партия, но обяснява, че Доган и хората му са “истински български патриоти“.

“ Аз ги виждам като патриоти много често. Много често излизат като патриоти. Другата партия е друга (ДОСТ), да, турска. А тази партия и г-н Доган много често се понасят като български патриоти. Това е много важно. Ние също така искаме нашите татарски, чувашки и други граждани също да бъдат руски патриоти. И те често излизат също като руски патриоти“, казва ген. Решетников.

Според него в Европа има тенденция към засилване на консервативните сили, които той нарича “традиционалистки“.

“Какво значи за нас традиционалистки сили? Тези сили, които като идея издигат основните неща – вяра, традиция, отечество, семейство. Ей, тези основни неща. И частна собственост. Тези основни неща, които са традиционни за радетелите на Русия, на много европейски страни“, обяснява той.

Според него в Унгария “традиционалистката революция“ вече се е случила, а в България има такава тенденция.

“Цялата му кампания (на Румен Радев) беше все пак твърде близка (до тази концепция). Той правеше акценти върху традиционни за българите неща. И по-малко с идеологически концепции. И все пак говореше за традиционни ценности на българския народ. Това говори, че и в България има такава тенденция“, казва ген. Решетников.

“Няма перспектива, нито за хора от типа Оланд, или Меркел, или други, тези хора – бюрократи с либерални ценности, за които непрекъснато говорят и лъжат целите народи, те вече са за заминаване, както замина г-жа Клинтън, там борбата не е свършена, но тя замина. И те са за заминаване. Идват нови хора. Ще дойдат. В Европа много силно се развива тази тенденция за национално-консервативен, национално-традиционалистки реванш, или не реванш, а революция, както по-точно вие казвате. И в Русия, и Русия така се развива в тази посока“, обяснява руснакът, допълвайки, че Русия се завръща към естествения си път.

Споделяне

Още по темата

Още от България