Румен Радев на Ханука: Да помагаме на светлината да си проправя път през мрака

Румен Радев запали основната свещ на Ханука, след като пламъкът премина през три поколения и му бе подаден от съпругата му, сн. БГНЕС

В нашите ръце и сърца е волята да помагаме на светлината да си проправя път през мрака и да се върши добро, заяви президентът Румен Радев в Централната софийска синагога, където в неделя вечерта със съпругата си Десислава Радев присъства на отбелязването на Ханука.

Радев продължава институционалната традиция българският държавен глава да уважи еврейска общност за празника. Той запали основната свещ от ритуалния свещник ханукия, която символизира чудото на светлината.

Преди това представители на три поколения си предадоха свещ, като последният – малко момиче, я даде на Десислава Радева, а тя – на държавния глава, съобщиха от пресцентъра на Президентството.

"С този символичен акт, убеден съм, препотвърждавам волята на народа ни да живеем във взаимно уважение и разбирателство, да бъдем рамо до рамо и в успехи, и в изпитания“, заяви президентът пред събралите се в синагогата.

По думите му живеем в тревожно историческо време, в което агресивният национализъм и ксенофобията все по-отчетливо надигат глас. "Днес е наш ред да заявим ясно и отчетливо, че любовта към отечеството не означава омраза към другия, че тя не трябва да бъде агресивна и креслива, а мъдра и просветена", призова президентът.

Той добави, че не може да бъдат забравени убийства с антисемитски подбуди в Европа и по света. "Не бяха пожалени дори и хора, отишли на съботна молитва в синагога“, отбеляза Румен Радев и допълни, че всяко поколение е призвано да води своята битка за доброто.

Президентът припомни идеала за по-справедлив свят на множеството смели българи, които в годините на Втората световна война са се изправили срещу хитлеро-фашизма.

"Българският народ се обедини, за да сътвори чудото на спасението, като не пусна своите евреи и така се нареди измежду праведниците“, заяви държавният глава. Той призова да помним историческата истина и да не допускаме нищо да не бъде забравено. По думите му паметта за достойните е най-мощното оръжие срещу призраците на миналото.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?