Румен Радев: На Захарова от руското външно трябва да отговаря Захариева от българското

Путин ще дойде в България, когато бъде постигнато съгласие за датата му

Румен Радев: На Захарова от руското външно трябва да отговаря Захариева от българското

"Има ясен протокол - на Захарова от руското външно трябва да отговаря Захариева от нашето външно министерство." Това заяви президентът Румен Радев в интервю за предаването  "Панорама" на БНТ в отговор на въпрос как ще отговори на призива на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова да излезе с позиция за посегателствата над паметнициу нас.

Преди това Радев осъди случаите, при които паметници на руски воини в страната са били поругавани. "Мисля, че поругаването на паметници е толкова недопустимо, колкото недопустимо е и преиначавенота на нашата история. При всички положения обаче не мисля, че конфронтацията е взаимно изгодна", каза президентът.

Той смята, че "Москва трябва да си даде сметка за чувствителните теми за България и не бива да допуска непремерени позиции“. Радев добави, че вярва в доброто бъдеще на отношенията между двете страни.

Постигнатите политически цели – ЕС и НАТО, какво следва?

Президентът каза, че посоката е врна – НАТО и ЕС, но тези цели са постигнати отдавна и въпросът сега е какво следва след това.

"Какво следва след тези цели? Трябва да решаваме, да търсим целите, а не винаги да се влагаме в предварително начертани рамки", каза Радев.

Според него "никой не може по-добре от нас да посочи нашите собствени проблеми и никой не може по-добре от нас да ги реши".

Кога ще дойде Путин?

Руският президент Владимир Путин ще дойде у нас тогава, когато бъде постигнато съгласие за датата на посещението му, каза още Радев.

Визитата няма да е за 3 март, когато се навършват 140 години от освобождението на България от турско робство. По съвпадение тогава страната ни е председател на Съвета на ЕС, което породи спекулациите, че това е главната причина за отлагането.

"Председателството няма нищо общо. Годишнината от Освобождението не може да бъде заложник на политическия календар. Още като поканих Путин, се разбрахме да търсим удобна дата. През март в Русия има президентски избори. Не виждам неудобство едно посещение да стане при председателството на ЕС или извън него", обясни Радев.

През лятото от "Дондуков" 2 съобщиха, че Путин е приел поканата на Радев да посети България през 2018 г. по повод 140 години от края на Руско-турската война и освобождението на България.

За интелектуалците -хипнотизатори

Радев доразви тезата си за будителите. На 1 ноември той заяви, че будителят не е интелектуалец по европейски образец.

"Ако някой твърди, че будител е синоним на европейски интелектуалец, не бива да се учудва, че остава извън парламента. Разбира се, че това не са синоними.Да вземем Кардажата, Капитан Петко войвода. Те са будители, макар и не интелектуалци. Има будители с доблест и родолюбие. За мен моралният ръст е критерият за будителство. Така че може да имаме един обикновен учител, който да е будител, без да е интеректуалец", каза Радев.

"Имаме интелектуалци-хипнотизатори, които претендират за будители. Но няма как един българин да сбърка един поръчков анализатор със свети Иван Рилски", допълни държавният глава.

Радев допълни "европейската" тема с това, че преди всичко трябва да надмогнем нашите комплекси и не винаги да се поставяме в предварително начертани рамки. България трябва да открие себе си и да се впише в очакванията на гражданите.

"За мен нашите ценности не са по-малко европейски от тези на другите страни. Това не значи, че трябва да се превръщаме в резерват на конформизъм. За мен европеецът е критично мислещ човек, а не клакьор", каза президентът.

За протеста на летците

Радев коментира и отказа на пилотите от военновъздушната база в Граф Игнатиево да летят с МиГ-29. Преди да стане президент той беше командир на Военно-въздушните сили, след което подаде оставка заради спор за бойните самолети и се кандидатира за президент.

"Със сигурност действията на летците не са каприз. Те са отчаян сигнал към властта, която от години приземява авиацията. Авиаторите са хора на честта, възпитани във всеотдайност и себеотрицание. Вероятно затова много политици не могат да ги разберат“, каза Радев.

Той допълни, че „летците не могат да приемат, че тяхната трудна и рискована професия е наричана "хоби", че името им се свързва с преврат и измяна“ (по думите на бившия военен министър Николай Ненчев- бел. ред.).

"Не очаквайте, че ще се поддам на шантажа и ще предам бившите си подчинени в името на комфорта си. Те отстояват сигурността ни", заяви държавният глава.

Той бе попитан дали неизлитането на пилотите е било координирано с него. Отговори, че няма как това да стане, тъй като не е техен командир вече повече от годинаи нарече тези изказвания "цинични" и "безотговорни".

Радев каза още, че темата за бойните самолети за авиацията не е основна и не той я повдига.

"Виждате, че лобистите задраскаха труда на военните и го върнаха в началната му точка. Нарушиха сроковете и процедурите от предишния си мандат. Правят го некомпетентно и арогантно", каза президентът по по повод ревизираната от ГЕРБ покупка на самолетите "Грипен", решението за което беше взето от служебното правителство назначено от Радев.

Борбата с корупцията

Основните теми за президента са борбата с корупцията, националната сигурност, суверенитетът, справедливостта, бедността.

Радев обясни, че целта на забавянето на избора на шефа на ВАС Георги Чолаков била да се даде шанс на новия Висш съдебен съвет (ВСС) да потвърди този избор с нова легитимност. Ако някой има критики, те трябва да бъдат отправени към авторите на съдебната реформа, която според държавния глава произвежда същия резултат.

"Изразих позиция, че в България няма воля за борба с корупция по високите етажи. Трябва силен орган, който да разкрива и пресича корупционни практики. А борбата с корупцията чрез имуществени декларации, както е предложена в новия закон, е неефективна", казан Радев.

Той коментира и идеята на ГЕРБ да отпадне давността за престъпления по време на приватизацията.

"Всъщност те нанасят удар по собственото си предложение за закон, защото както казват те, част от нарушителите на закона били в сегашния парламент. Ако това наистина е така, тези хора с подадени имуществени декларации от години, към тези декларации няма никакви претенции. Това означава, че законът, който предлагат, не може да хваща такива хора, които в момента са във властта. Този закон не може да хваща и хората, които са нарушили правилата при приватизацията и в момента са извън властта. По този закон и по това предложение напуснеш ли веднъж властта, вече не подаваш декларация и можеш да харчиш откраднатото на воля", коментира държавният глава.

Той припомни и пиар акциите, при които били показвани снимки от въздуха на богаташки къщи, и попита дали нещо се е случило с тях и собствениците им.

По думите на Радев практиката в другитге държави показва, че трябва да имапостоянно силни екипи от различни експерти - не само следователи, но експерти по банково дело, специалисти по информационни технологии и т.н.

10 ноември 1989 г.

Интервюто с Румен Радев беше излъчено на историческатаза България дата 10 ноември. Преди 28 години на този ден президентът си спомни, че е бил лейтенант в авиобаза "Равнец", Бургаско. В една от паузите по време на нощните полети неговият командир му е съобщил новината за свалянето на Тодор Живков.

В този момент е имал твърде сложни задачи, за да осмисли новината. Възприел е промените с надежда, както всички млади хора по онова време, с очаквания за "една много по-добра България".

"За съжаление след 28 години имам усещането, че повечето от българите таят надеждата за нова промяна, която да премахне недъзите на прехода- грабителство, корупция, бедност, престъпност, липса на законност, липса на усещане за справедливост. Точно тези неща прокудиха близо 2 милиона наши сънародници", каза Радев.

Той заяви, че страната ни днес е демократична и всеки има право на глас и мнение. Друг е въпросът обаче "как отстояваш правата си, как се бориш за тях, как обмисляш вота си". В много направления, по думите му, демокрацията е в отстъпление.

За президентите преди него

Радев благодари на предшествениците си Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев, че са отклинали на призива му и са дошли на откриването на паметната плоча на първия демократично избран президент Желю Желев.

По негово мнение дилемите на прехода са толкова драматични, че създават на държавниците много врагове. Президентът изтъкна мъдростта на президента Желев, който отхвърлен от другите и от своите, не е отговорил на злобата със злоба. Други обаче, смята Радев, са използвали омразата, за да я превърнат в политически бизнес, който днес процъфтява.

За двамата генерали от резерва и за първата дама

Не е ли тесен върхът на държавата за две големи амбиции, когато на него са двама бивши генерали от резерва, попита водещият.

"Мисля, че амбициите нямат нищо общо с пагоните. Важно е тези амбиции да работят за България. В политиката да се водим от идеи, а не от корист и това беше един от заветите на д-р Желев“, отговори президентът.

Другият генерал от резерва е премиерът Бойко Борисов.

Радев каза, че от действията и тона на всеки човек личи от какво се води той.

"Мисля, че тонът ми е резултат на действителността. Войната срещу президентската институция мобилизира институциите. Цяла палламентарна комисия е употребена за очерняне на името ми. Но подценяват гражданите ни. Аз си имам кредо, с което влязох в политиката. И много българи застанаха зад това", каза Радев.

Той е убеден, че макар да има ограничени правомощия, президентът винаги може да отстоява истината - дори тогава, когато я показват след криминалните хроники по телевизиите.

Запитан каква ще бъде ролята на първата дама по време на неговия мандат,Радев отговори: "Нейното място е до мен, както и по време на кампанията. Трябва да имаш до себе си човек, на когото да разчиташ. Тя има свои инициативи, посветена е в тях."

Споделяне

Още по темата

Още от България