Румен Радев: Няма да бавя указа за свикване на парламент (видео)

"Час по-скоро трябва да имаме стабилно редовно правителство"

Румен Радев, сн. БГНЕС, архив

Нямам никакво намерение да бавя свикването на Народното събрание. Нека видим обнародването на списъка на народните представители от ЦИК и ще издам указ, каза президентът Румен Радев в първия си коментар след парламентарните избори.

Очаква се президентът да свика Народното събрание тази седмица, като от екипа му вече дадоха сигнали, че той няма да бави процедурата.

По думите му "редно е час по-скоро да имаме яснота", като той се надява да има и стабилно, оперативно, редовно правителство. 

"Засилват се спекулациите от определени партии, от определени поръчкови коментатори, относно служебното правителството. Това явно издава само страх и притеснение от възможно повдигане на розовата завеса за управлението на страната", каза Радев пред журналисти в НДК, където присъства на кинопрожекция.

"Нека видим дали ще има първо връчване на мандат, второ връчване на мандат и едва тогава ще видим дали ще има трети", коментира Радев.

По конституция президентът може да връчи три поредни проучвателни мандата за съставяне на правителство и ако парламентът не успее да избере такова, се върви към разпускане на Народното събрание и със същия указ насрочване на следващи избори, организирани от служебно правителство.

Ако първата политическа сила – ГЕРБ, се провали, топката се връща при държавния глава и той връчва мандата на втората по големина парламентарна сила – "Има такъв народ" на Слави Трифонов. При втори отказ президентът възлага съставяне на правителство на трета парламентарно представена партия, като не е задължително това да е третата по големина партия (в случая БСП).

Ако и тя не предложи правителство, парламентът трябва да бъде разпуснат, поради неспособност да изпълни основното си конституционно задължение.

Трябва да следваме стриктно условията на Конституцията, каза държавният глава.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2021