Румен Радев обсъди медийната свобода и финансиране с шефа на "Дойче веле"

Румен Радев обсъди медийната свобода и финансиране с шефа на "Дойче веле"

Само свободни и независими от политическо и икономическо влияние медии могат да се противопоставят на опасни процеси, които застрашават демокрацията, каза президентът Румен Радев на среща с генералния директор на "Дойче веле" Петер Лимбург, който е на посещение в България.

Двамата са говорили за методите за гарантиране на финансовата и политическа независимост на медиите, включително и за формирането на бюджетите на обществените медии.

"Нуждаем се от ясни и прозрачни критерии за финансиране особено що се касае до парите от европейски програми", заяви държавният глава.

Петер Лимбург запозна президента с дейността на германската медия, финансирането ѝ, както и с нейни инициативи.

Радев и Лимбург са обсъдили и предизвикателствата пред професионалните журналистически стандарти в конкурентната среда на социалните мрежи, както и насърчаването на медийната грамотност на аудиторията.

Те са подчертали, че плуралистичната медийна среда е не само стълб на демокрацията, но и част от добрия облик на всяка една страна.

В срещата на "Дондуков" 2 е участвал и посланикът на Германия в България Кристоф Айххорн.

На президента е била представена работата на академия "Дойче веле", свързана с развитието на медийната грамотност и борбата с фалшивите новини.

"Дойче веле" излъчва на 30 езика и достига до аудитория от 197 милиона хора седмично чрез съдържание, разпространявано по телевизия, радио и интернет.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?