Румен Радев, първата дама и конфликтът на интереси

Снимка: БГНЕС

Вече няколко месеца всички държавни институции не могат да установят бил ли е в конфликт на интереси подкрепеният от БСП кандидат - президент Румен Радев, когато е назначил Десислава Генчева за пиар на Военновъздушните сили. Тя стана негова съпруга едва преди няколко месеца, а бракосъчтанието – случайно или не – съвпадна с публикуването на папарашки снимки на двойката, придружени с коментар за изоставената му бивша съпруга и двете деца.

Заплетената интрига с резкия политически възход и любовния роман на бившия командир на Военновъзушните сили е готов сюжет за филм. И можеше да остане само интригуващ елемент от биографията на ген. Радев и неприкосновена територия на личния му живот, ако не съществуваше по-сериозен проблем, свързан с институциите и морала.

Много хора, които са избрали да гласуват за него на първия тур на изборите, са привлечени от мантрата, че ген. Радев не е част от компрометираната политическа класа, че притежава морални достойнства, които са неприсъщи за хората във властта и следователно може да му се гласува доверие.

Съвсем реална обаче е възможността да се окаже, че бъдещият държавен глава на България е нарушил законите на собствената си държава в полза на себе си или на свои близки.

Последното развитие по казуса е потвърждението от страна на военния министър Николай Ненчев, че на 24 ноември 2014 година Радев сам е назначил счетоводителката Десислава Генчева и за пиар на военната авиация, като така тя е получавала допълнително заплащане.

Ако се окаже, че съвместният им живот е започнал преди тази дата, това би могло да се тълкува като конфликт на интереси. Заради това Ненчев ще изпрати преписката на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, която да се произнесе по случая.

Всичко това става ясно от отговор на министъра след парламентарно питане от депутатите Петър Славов (Реформаторски блок) и Методи Андреев (ГЕРБ).

От къде тръгват нещата?

Още през август, когато Румен Радев обяви, че напуска Военновъздушните сили, за да се кандидатира за президент с подкрепата на БСП, жълти сайтове разпространиха негови снимки с Десислава Генчева, а самият той обясни, че тя е съпругата му.

Впоследствие обаче се оказа, че двамата са сключили граждански брак съвсем скоро, малко преди името му да се завърти като бъдещ кандидат-президент.

Двамата работят от няколко години заедно във Военновъздушните сили. Първоначално Генчева е финансистка. След това обаче е назначена и за пиар. След като Радев решава да напусне ВВС, тя си тръгва с него и се захваща с активна работа за президентската му кампания.

Заради това министърът на отбраната Николай Ненчев обвини Радев в "изключително тежък конфликт на интереси", но вече бившият шеф на ВВС отхвърли това като припомни, че Генчева е била назначена във ВВС преди той самият да стане командир на военната авиация.

"Министър Ненчев както винаги стреля в грешна посока, дори и с това назначаване. Жена ми е назначена от генерал Попов - настоящият началник на отбраната, през 2011 година за финансист, не от мен", реагира тогава Радев.

Впоследствие проверка на Министерството на отбраната установи, че това наистина е така, но Радев е пропуснал да спомене факта, че с негова заповед тя е била назначена и за пиар на ВВС.

Това е станало в нарушение на трудовия кодекс, тъй като назначението ѝ за пиар е било възможно само в случай на заместване на временно отсъстващ, но не и при вакантна щатна бройка.

Проблемът бил засечен от Инспектората на Министерството на отбраната през 2015 година.

Тогава командирът на ВВС ген. Румен Радев е уведомил проверяващите, че "са предприети мерки за отстраняване на допуснатите слабости и нарушения на щатната дисциплина".

Инспекторатът обаче така и не се е задействал и за евентуален конфликт на интереси.

Какво следва?

Два месеца след като въпросът стана публично достояние, Министерството на отбраната установи, че е възможен конфликт на интереси. Това се случи в седмицата между двата тура на изборите.

Сега Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси трябва да провери случая и да излезе с мотивирано решение дали има или няма конфликт на интереси. Ако такъв бъде установен, Радев може да обжалва пред Върховния административен съд.

Ако съдът потвърди решението, Радев и съпругата му трябва да бъдат уволнени, което е невъзможно, тъй като той вече е напуснал ВВС. Според Закона за противодействие на конфликт на интереси обаче може да се наложи да връщат пари на държавата:

"Нарушаването на закона и установяването на конфликт на интереси с влязъл в сила акт е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго.

(2) Възнаграждението, получено за периода, през който конфликтът на интереси е бил укрит, се отнема в полза на държавата.

(3) Ако бъде установено, че в резултат на конфликт на интереси лице, заемащо публична длъжност, или свързано с него лице е получило материална облага, нейната равностойност се присъжда в полза на държавата, освен ако не подлежи на отнемане на друго основание.

(4) Имената на лицата, заемащи публични длъжности, за които е установен конфликт на интереси с влязъл в сила акт, се обявяват на интернет страницата на съответната институция".

Ако Радев вече е избран за президент, той ще бъде санкциониран, но това няма да е основание за освобождаването му.

Каквото и да реши обаче Комисията за конфликт на интереси, винаги ще има подозрение, че решението ѝ е политически мотивирано. Ако то не е в полза на Радев, ще има упреци, комисията е била притисната от политическите му опоненти от ГЕРБ. Ако решението е в полза на Радев, може да изглежда, че комисията не смее да закача президента.

При опит за по-настоятелна проверка на обстоятелството дали генералът вече е имал любовна афера с Генчева към момента, когато я е назначил за пиар, могат да се породят съмнения за прекомерно ровене в личния му живот и интриги.

Едно от най-важните послания на Радев по време на кампанията е това, че е човек на честта, доблестен генерал. Общите приказки свършват дотам, където започват конкретни неща. Едно от тях е доблестният изход от казуса с назначението на Генчева.

Случаят изглежда дребен в контекста на поголовни партийно-роднински назначения в държавната администрация, които са запазена марка на всяка власт. В такъв случай просто може да махнем с ръка и да кажем – е, всички го правят, защо да не го прави и Радев.

Той обаче излиза с претенцията, че уважава институциите и правилата. Дали наистина е така? Ако шикалкави за малките неща, какви са гаранциите, не шикалкави и за големите?

Още по темата
Още от България

Коя партия/коалиция ще подкрепите на изборите за Европейски парламент?